Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Eat, ride, read, repeat

Heb je tijd te doden tussen twee fietstochten in? Dat kan met een bezoek aan een weer open verklaard tuincentrum of - beter nog - in uw kot met een goed boek. Grinta!-uitgever Frederik snuisterde in zijn bibliotheek en kwam aanzetten met deze drie leestips.

Fausto Coppi, la grandezza del mito

(uitgegeven bij Minerva Edizioni, 2018)

Schitterend kijkboek dat verscheen aan de vooravond van Coppi’s feestjaar (in 2019 was het 100 jaar geleden dat de Italiaanse wielerkampioen werd geboren, nvdr.). Hoewel er heel wat bijdragen in het boek staan van diverse personen die van ver of dichtbij iets met de campionissimo te maken hadden, zijn het toch vooral de prachtige archiefbeelden die boekdelen spreken. Sportfotograaf Walter Breveglieri liet een rijk fotoarchief na en Fausto Coppi bleek eind jaren veertig en begin jaren vijftig een rode draad in dat oeuvre.

Mythische Cols,
de 30 machtigste beklimmingen

(wordt verwacht, co-uitgave Grinta! Publicaties & Lannoo, 2020)

Een boek dat u rond deze tijd had moeten kunnen aankopen, ware het niet dat het coronavirus daar een stokje voorstak. Of wat had u gedacht. Nog even geduld tot dit najaar dus want dan brengen we samen met Lannoo dit imposante fotoboek oop de markt. Het zal de 30 mythische cols bundelen, in woord en beeld, die we de voorbije jaren in Grinta! aan bod lieten komen.

Maglia Rosa: Triumph and Tragedy at the Giro d’Italia

(Herbie Sykes, uitgegeven bij Bloomsbury, 2013)

Tot de Giro is het nog even wachten tot (hopelijk) oktober maar uiteraard kan je nu al grasduinen in de Girogeschiedenis. Wie de Engelse taal wat machtig is en gefascineerd is door de rijke wielerhistorie van de Ronde van Italië moet absoluut het boek ‘Maglia Rosa’ aanschaffen. Herbie Sykes is een gerespecteerd vorser en rasverteller. Aan de hand van heel wat getuigenissen komt een indrukwekkende vertelling tot stand waarbij de geschiedenis van de Giro wordt gecapteerd. Sykes heeft tegelijk aandacht voor de ruimere historische context én voor ‘les petites histoires’. Een aanrader.