Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

E-765 Optimum: ook Look gaat elektrisch

Pinarello zette de toon met de Nytro en met Wilier, Stevens, Trek en heel recent Colnago volgden een hoop grote merken de trend van de E-racefiets. Ook bij Look zien ze het potentieel van de racefiets met elektrische trapondersteuning in en vijfvoudig Tour de France winnaar Bernard Hinault is met veel plezier de ambassadeur van deze nieuwe fiets.

Geen schande

“Of ik mij schaam om op een E-racer te rijden?”. Benard Hinault schiet net niet in een Franse colère als hij tijdens de persvoorstelling van de Look E-765 Optimum de vraag voor de voeten krijgt gegooid. “Mijn zoon heeft een fietswinkel en de vraag naar sportieve fietsen met elektrische trapondersteuning is bijzonder groot. Ik snap echt niet waarom iemand zich zou moeten schamen omdat hij met een fiets met elektrische trapondersteuning rijdt. Je geraakt overal boven zonder buiten adem te zijn en daarmee is de E-racer ideaal om mensen langer op de fiets te houden. Ik ben er trouwens van overtuigd dat de E-racer mensen zal helpen om bijvoorbeeld wat gewicht te verliezen en om aan hun basisconditie te werken zodat ze daarna weer zonder trapondersteuning kunnen fietsen of zelfs overstappen op een gewone racefiets. Je kan beter op een E-bike fietsen dan helemaal niet fietsen. Ik geloof honderd procent in de elektrische revolutie, de fietsindustrie kan hier alleen maar beter van worden”, aldus Hinault.

Fazua

Technisch valt er over de fiets niet zo heel veel te vertellen. “We kozen voor de Fazua Evation aandrijfunit omdat die centraal in de fiets wordt ingebouwd waardoor de rijkwaliteiten van de racefiets het minst worden aangetast. Daarenboven kan je de batterij en de motor uit de E-765 Optimum halen waarna de fiets als een normale racefiets rijdt. Een extra reden om voor Fazua te kiezen is dat de unit nagenoeg geen weerstand geeft als je harder dan 25 kilometer per uur rijdt en dat is wel zo prettig”, somt Look product manager Frédéric Caron de voordelen van de Fazua Evation aandrijfunit op. Dat het vermogen van de motor op het bracket wordt overgebracht waarna dat extra vermogen door de volledige aandrijflijn (kettingbladen, ketting, cassette) naar het achterwiel moet en daarvoor voor extra slijtage van de draaiende onderdelen zorgt, is een minpuntje van het systeem dat hij vlotjes verzwijgt.

Met een lege bak kan het ook

Inclusief batterij en motor claimt Look voor de E-765 Optimum een rijklaar gewicht van 13,4 kilogram. Haal je de batterij en de motor uit de onderbuis, dan maak je de Look E-racer in één klap 3,3 kilogram lichter. Om zonder batterij en motor te fietsen is het wel aan te raden om in de Fazua-webshop een lege aluminium box te kopen die je op de plaats van de motor en batterij in de onderbuis van de fiets plaatst. Deze lege alu trommel weegt wel 400 gram en kost een forse 84 euro. De aluminium trommel/cover wordt niet standaard bij de fiets geleverd en moet dus achteraf los worden aangekocht. “We vinden die vierhonderd gram ook aan de hoge kant en onderzochten of we zelf een lichtere carbon afdekschaal konden maken. Uiteindelijk lieten we het idee varen omdat het product vrij duur zou zijn en de vraag vermoedelijk eerder klein”, aldus Vincent Holterboch, directeur R&D en product marketing bij Look.

Lichtjes op het stuur, app in je zak

Om de E-765 Optimum het gewenste comfortniveau te geven ontwikkelde Look de 3D Wave staande achtervork die in twee richtingen gewelfd is om meer trillingen te dempen. Ook de carbonmix werd voornamelijk in functie van het comfort samengesteld en een nieuwe aluminium stuurpen moet het zaakje onder controle houden. De Fazua Evation aandrijfunit heeft vier standen, van ‘geen ondersteuning’ tot een maximaal vermogen van 400 Watt. Look paste het motormanagement van de Fazua unit wel aan, maar zegt niet in welke richting de mapping van de motor werd gewijzigd. Handig aan de Fazua app is dat je er een rit mee kunt uitstippelen die gebaseerd is op de hoeveelheid trapondersteuning die je van het systeem verwacht. Bij de uitstippeling van je fietsroute zorgt de app er dan voor dat je nooit met een lege batterij de laatste kilometers moet afleggen want het rondje houdt rekening met hoeveel energie er nog in de batterij zit. En dat is wel zo handig want de elf LED-lampjes die op de stuurunit oplichten en de batterijstatus aangeven zijn niet zo accuraat.

Links de ‘instapversie’ met mechanische Ultegra aandrijving, rechts het topmodel met Ultegra Di2 en carbon wielen van Vittoria.

Look biedt de E-765 Optimum in twee versies aan. Het topmodel heeft een FSA carbon 50×34 crankstel, Shimano Ultegra Di2 derailleurs en Vittoria Elusion wielen met 42 mm hoge carbon velgen met Hutchinson Sector 32 tubeless banden. Het ‘instapmodel’ heeft een aluminium FSA compact crankstel, Shimano Ultegra mechanische derailleurs en dezelfde Hutchinson Sector 32 tubeless liggen om een paar Shimano RS 370 wielen met tubeless aluminium velgen. De prijzen zijn pittig: 7.699 euro voor het topmodel met Di2 en 6.499 euro voor de fiets met mechanische Ultegra en aluminium wielen.

Alle details van de nieuwe E-racers vind je op de site van Look.

Gerelateerde artikels