Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Dit wordt de grootste fietsparking ter wereld

Nieuwste aanwinst in het Nederlandse Utrecht: een stalling voor 6.000 fietsen. De parking is deze week geopend. Later dit jaar groeit de stalling door naar 7.500 plaatsen en eind 2018 moet ze ruimte bieden aan 12.500 fietsen. Tegen die tijd is het project helemaal afgerond.

De fietsenstalling staat bij Utrecht Centraal en is een ondergrondse ruimte van drie verdiepingen. Vanaf daar kunnen reizigers die met de trein verder willen, direct naar de treinperrons lopen. Handig dus. Het kost de eerste 24 uur helemaal niets om je fiets er te stallen. Daarna ga je 1,25 euro per dag betalen.

Volgend jaar moeten er 12.500 fietsen geparkeerd kunnen worden in de nieuwste aanwinst van Utrecht. Op dat moment hebben de Nederlanders zelfs de allergrootste fietsenstalling ter wereld in huis. Op dit moment heeft voor zover bekend Tokyo een faciliteit met het grootste aantal parkeerplekken. Daar kunnen 9.400 fietsen opgeborgen worden. In Den Haag wordt nu gewerkt aan een fietsparking met 8.500 plaatsen.

Hoe groot de Utrechtse parkeergelegenheid ook is (en wordt), er gaan nu al geluiden op dat de voorziening mogelijk te klein is. Utrecht Centraal is een belangrijk knooppunt in het openbaar vervoer. Daarnaast denkt men dat een nieuwe fietsparking ook veel extra fietsende gebruikers aantrekt. Na de zomer komen er digitale borden die per rij aangeven hoeveel plaatsen er nog zijn. Zo kun je gemakkelijk een parkeerplaats vinden.

Gerelateerde artikels