Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Dit is’m dan: de nieuwe Ridley Noah Fast

Ook bij Ridley hebben ze de kunst van het ‘online teasen’ al goed onder de knie, vandaar dat we de voorbije dagen en weken al een aantal foto’s en filmpjes zagen opduiken die pers en publiek warm moesten maken voor de komst van een nieuwe aerofiets. En dit is’m dan: de nieuwe Ridley Noah Fast.

“We zijn eigenlijk weer helemaal vanaf nul begonnen bij de ontwikkeling van deze fiets en we testten uitvoerig met CFD (Computational Fluid Dynamics) en in de windtunnel. Belangrijk daarbij is dat we de fiets als geheel benaderden”, zegt ingenieur Toon Wils. Aerodynamica, gewicht en stijfheid zijn al een hele poos kernbegrippen in de fietsindustrie, recent werd daar het gebruiksgemak voor de fietser en de mecanicien aan toegevoegd. Opmerkelijk is dat Ridley voor een vaste combinatie van stuur en stuurpen kiest (de meeste concurrenten schakelen nu weer over naar losse combi’s van stuur en stuurpen), maar met zes stuurpenlengtes van 90 tot 140 mm en een resem spacers voor onder de balhoofdbuis, maakt Ridley zich sterk dat iedereen zijn ideale positie tot op de millimeter kan vinden op de nieuwe Noah Fast. De rem/schakelkabels worden langs de F-Steerer via de balhoofdbuis het frame in geleid. De F-Surface technologie die bij de vorige Noah enkel op de onderbuis en de zadelpen werd gebruikt is nu op de complete fiets toegepast. De gegoten inkepingen lijken een beetje op de uitgerekte kuiltjes in een golfbal en houden de hoofdluchtstroom langer langs het frame waardoor de weerstand kleiner wordt. Met afneembare grepen bij de steekassen en F-Wings aan de onderkant van de voorvork die de turbulenties rond de naaf beperken dacht Ridley ook aan de aerodynamica van de details.

De nieuwe Ridley Noah komt in schijfrem- en velgremversie, in vijf maten en met een resem stuurbreedtes en stuurpenlengtes zodat je de fiets tot op de millimeter precies kunt afstellen. Om het leven van de fietsenmaker wat gemakkelijker te maken besteedde Ridley bijzondere aandacht aan de interne kabelgeleiding. “Eén kabel van rem/schakelgreep tot derailleur of rem, zonder koppelstukken, kabelstoppers of speciale remklauwen. Lekker makkelijk”, luidt het bij Ridley. Wat de stijfheid betreft maakt Ridley melding van een stijvere trapas en balhoofdbuis terwijl de Noah Fast Disc 250 gram lichter zou zijn.

En wat dat allemaal moet kosten? 7.899 euro voor een Noah Fast Disc met Ultegra Di2 en 7.399 euro voor een Noah Fast Rim met Ultegra Di2. Het frame voor schijfremmen zal 4.499 euro kosten, de frameset voor velgremmen mag voor 4.299 euro van eigenaar veranderen.

Alle details vind je hier.

Gerelateerde artikels