Deel dit artikel:

Dit is de klassieke bergtocht in de Vaud Alpen

De Col de la Croix, de Col du Pillon en de Col des Mosses zijn dé drie bergpassen in de Vaud Alpen. Wil je ze alle drie op één dag beklimmen, dan kan dat heel gemakkelijk met een mooie lus die vanuit Aigle begint. Deze route op Zwitserse bodem geldt als een klassieker in de Vaud Alpen.

De Internationale Wielerunie UCI heeft haar hoofdzetel in Aigle, aan de voet van de Vaud Alpen. Hier begint deze rondrit die je allereerst over een rustige weg langs de Rhône voert. Dit stuk is een perfecte opwarmer voor de hoogste beklimming van de dag: de Col de la Croix (1.778 meter). Hij begint in de wijngaarden van de Chablais en eindigt in een prachtig alpine landschap. De klim is goed voor 22 kilometer en 1.300 hoogtemeters. Het zijn statistieken die niet onderdoen voor de grootste passen in de Alpen.

Eenmaal op de top brengt een afdaling van 8 kilometer naar Les Diablerets. Hier begint al meteen de tweede moeilijkheidsgraad van de dag, de Col du Pillon (1.546 meter hoogte). Die is korter dan de vorige beklimming en brengt je naar het vertrekpunt van de kabelbaan Glacier 3000, het hoogste punt van het kanton Vaud. Je maakt een korte uitstap naar het kanton Bern (door Gstaad) en keert via het Pays-d’Enhautterug naar Vaud. Dit is op papier het gemakkelijkste deel van de lus.

Eenmaal in Château-d’Oex sla je linksaf naar de Col des Mosses. De klim wordt afgewisseld met vlakke stukken en loopt door het dorp Etivaz, bekend om zijn kaas die dezelfde naam draagt. De trouwe Tour de France-volgers zullen de naam bovendien nog herkennen van afgelopen editie, want de Tour was hier te gast. De pas bereikt zijn hoogtepunt op 1.445 meter. Via een lange afdaling kom je terug bij het beginpunt in Aigle. Hier kun je op een van de terrassen of in een van de restaurants prima terug op krachten komen.

De gehele route is 114 kilometer lang. In totaal krijg je 2.390 hoogtemeters voorgeschoteld. Via Komoot is de route te downloaden. Hier vind je ook nog enkele tips voor een stop onderweg.