Deel dit artikel:

Diksmuide wordt de allereerste Vive le Vélo-stad

Het West-Vlaamse Diksmuide is de eerste Vive le Vélo-stad in Vlaanderen geworden. Karl Vannieuwkerke, zelf ook inwoner van de stad, brengt zijn populaire televisieprogramma tot leven in de stad dankzij zes thematische fietsroutes, met onderweg informatieve video's in de gekende stijl van Vive le Vélo. VRT, Westtoer en stad Diksmuide slaan samen met Vannieuwkerke de handen in elkaar om Diksmuide en omgeving op de kaart te zetten als fietsregio. Op zaterdag 4 juni is er in de stad zelfs een Vive le Velo-fietsfeest om de zes gloednieuwe fietsroutes in te huldigen.

“Fietsen in combinatie met toeristische tips en wielerweetjes. Dat is wat je mag verwachten als je je waagt aan de Vive le Vélo-fietsroutes”, zegt Karl Vannieuwkerke. “Het DNA van het televisieprogramma zit helemaal vervat in deze zes routes, en als je op de verschillende plekken de QR-codes scant, nemen we je in onze filmpjes met plezier mee op onze bagagedrager.”

De routes zijn op maat van elke fietser, want de afstanden variëren van 28 kilometer voor een familieroute tot 171 kilometer voor de getrainde fietser. In totaal zijn er zes routes:

Een korte familieroute richting Lampernisse en Pervijze – 28 kilometer

Een route richting Koekelare, Kortemark en Houthulst – 53 kilometer

Een kustfietsroute richting Koksijde en Nieuwpoort – 63 kilometer

Een ritje heen en terug naar Brugge – 105 kilometer

Een stedentrip richting Roeselare en Kortrijk – 123 kilometer

Een stevige kuitenbijter door de hele Westhoek, inclusief Heuvelland – 171 kilometer

Fietsfeest

Zaterdag 4 juni is er de feestelijke opening van de zes routes op de Grote Markt van Diksmuide. Vanaf 10 uur is er een vrije start van alle fietsroutes (afstanden tussen 63 en 171 kilometer). In de namiddag, vanaf 13.15 uur, kun je samen met een bekende Vlaming de fiets op om de tocht van 28 of 53 kilometer te maken. Hiervoor moet je vooraf wel inschrijven via www.vivelevelo.be.

Vanaf 15 uur zal de Grote Markt veranderen in een Vive le Vélo-fietsdorp, met heel wat animatie, petanque, picon en Franse chansons… Zowel het fietsen zelf (met of zonder BV’s) als toegang tot het fietsdorp is gratis. Alle praktische info vind je ook terug op www.bezoekdiksmuide.be/vivelevelo.

De twee kortste fietsroutes zullen volledig worden bewegwijzerd, de andere routes kun je perfect via het fietsknooppuntennetwerk volgen. De kaart met alle routes kost tien euro en is vanaf nu beschikbaar via de webshop van Westtoer. Vanaf zaterdag 4 juni is de kaart ook beschikbaar bij de toeristische diensten en in de Vive le Vélo-flagshipstore in de Kasteelstraat in Diksmuide. Ook de GPX-bestanden zijn vanaf zaterdag 4 juni beschikbaar.

Flanders Gravel

Lies Laridon, burgemeester van Diksmuide, is alvast erg opgetogen dat haar stad de eerste Vive le Vélo-stad mag worden. “We willen Diksmuide op de kaart zetten als fietspoort tot de Westhoek, en dan past een programma als Vive le Vélo uiteraard perfect in dat plaatje”, zegt Laridon.

“Zo bekijken we met de logiessector hoe we hier het best op kunnen inspelen en willen we arrangementen ontwikkelen voor fietsliefhebbers, zowel in groep als individueel. We zoeken ook naar andere samenwerkingen, zoals die met Flanders Classics voor de Flanders Gravel op zaterdag 11 juni. Deelnemers van deze graveltocht leren Diksmuide in ieder geval op een heel andere manier kennen.”

Gerelateerde artikels