Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

De Zesdaagse van Gent is zeven jaar ouder dan gedacht

Niet in 1922, maar in 1915 werd de eerste Gentse Zesdaagse gehouden.

De historie van de Zesdaagse van Gent is nog wat roemrijker dan tot dusver werd gedacht. De eerste editie van het evenement was er in 1915 en niet in 1922 zoals tot dusver altijd werd aangenomen. Dat kwam aan het licht na een onderzoeksproject rond Karel Van Wijnendaele.

“In het kader van mijn onderzoek over het leven van Karel Van Wijnendaele, medeoprichter van Sportwereld en organisator van de Ronde van Vlaanderen, was ik de oorlogskranten aan het uitpluizen”, zegt amateur-historicus Filip Walenta en oprichter van karelvanwijnendaele.be tegen Belga.

Hij ontdekte een artikel uit Het Volk van 1 oktober 1915 waarin melding wordt gemaakt van ‘De Zesdagen van Gent’. “Na dieper onderzoek in mijn archieven en op internet bleek dat de eerste berichtgeving van een zesdaagse dateerde van 1915 bij de opbouw van een demonteerbare velodroom in het Citadelpark.”

Walenta ging niet over één nacht ijs. Hij checkte en dubbelcheckte zijn bevindingen met behulp van kleinere krantenartikelen. Die vond hij terug in historische uitgaven van Het Volk en Vooruit. Ze bevestigden wat hij had gevonden: de eerste Zesdaagse van Gent was er al in 1915. Die werd destijds gehouden op drie velodrooms: in Evergem, Mariakerke en Gentbrugge.