Deel dit artikel:

De nieuwe Canyon Aeroad is er, nu ook officieel

Dankzij de escapades van Mathieu van der Poel in de afgelopen Binckbank Tour was het niet langer een goed bewaard geheim, die nieuwe Canyon Aeroad. En ook wij hadden tijdens onze testrit moeite om deze aerobak verborgen te houden. Maar de Duitse fabrikant lanceert ‘m nu ook officieel.

De eerste gelekte foto’s dateren al van voor de Tour de France. Mannen als Valverde, van der Poel en Barguil rijden immers al een paar maanden rond op de nieuwste aerodynamische telg van Canyon. Dat hij zo veelvuldig gespot werd, heeft ook te maken met het feit dat de Aeroad een drastische make-over ondergaan heeft ten opzichte van zijn voorganger. Niet in het minst dankzij de volledig geïntegreerde bekabeling (uitgezonderd de goedkoopste CF SL). Eindelijk, horen we jullie denken. De oude Aeroad gaat immers al mee sinds 2014, en dat is in koerstermen tegenwoordig een eeuwigheid. Bij Canyon hadden ze echter geen haast om te veranderen wat goed was, en dus werkten hun ingenieurs in de luwte verder.

Beter in alle opzichten

Behalve de bekabeling, werden ook enkele buisvormen redelijk grondig aangepakt. Hiervoor hebben ze bij Canyon samengewerkt met de experts in aerodynamica van Swiss Side. De staande achtervorken worden een stuk forser, en ook de verticale buis loopt platter omhoog. Op het frame wordt 170 gram beknibbeld, en de stijfheid wordt verhoogd met 14%. Op vlak van aerodynamica wordt een besparing van 7,4 watt gerealiseerd, al weten we niet juist bij welke snelheid dit voordeel gemeten werd. De aerodynamische prestaties worden het best in de verf gezet met een combinatie van een 25 mm band vooraan, en een 28 mm exemplaar achteraan. Wat ook het comfort ten goede komt. Met een liggende achtervork die 5 mm ingekort is, is de nieuwe Aeroad bovendien wendbaarder dan zijn voorganger.

Welkom CFR

Voor het eerst komt de Aeroad naast de CF SL en CF SLX ook in een CFR-variant. Die laatste is nog lichter dankzij een gesofisticeerde carbon lay-up. De CFR-stempel is niet nieuw in het gamma van Canyon, en zagen we eerder al bij de Exceed MTB en de Ultimate racefiets. Hoe lichter je gaat, hoe duurder je wel uitkomt in prijsklasse. Zo gaat dat nu eenmaal.

Handige cockpit

De topversies CF SLX en CFR worden overigens voorzien van nog een nieuwigheidje. De gloednieuwe CP0018 aerocockpit. Dankzij een ingenieus systeem verstel je je stuurhoogte met 15 millimeter zonder lelijke spacertoren. Onder de stuurpen zit een soort huls die over de vorkbuis schuift. De spacers die onder de stuurpen geplaatst worden, dienen vooral om het geheel mooi aansluitend te maken. Nog uniek aan de cockpit-uit-één-stuk is de mogelijkheid om de stuurbreedte aan te passen met maar liefst 20 mm langs elke kant. Handig voor wie wil experimenteren, maar vooral praktisch om je fiets in een doos te steken voor transport. Niet toevallig de manier waarop Canyon nog steeds rechtstreeks levert aan de consument. Aangezien montage en demontage van stuur-stuurpencombinaties met geïntegreerde kabels regelrechte nachtmerries kunnen zijn, juichen we dit praktisch gemak alleen maar toe.

650B

Tot slot voorziet Canyon de kleinste maten 3XS en 2XS van de CF SL versie voor het eerst van kleinere 650B wielen, zodat ook kleinere rijders dezelfde rijdynamiek kunnen ervaren.

De nieuwe Aeroad is te bestellen vanaf 6 oktober 2020. Prijzen beginnen bij 3299 euro voor een Aeroad CF SL7. De CF SLX8 met Ultegra Di2 moet 4999 euro kosten. Het topmodel, de CFR 9 EPS komt op 8999 euro. Veel geld, maar in zijn categorie van de superbikes dan weer een stuk goedkoper dan de meeste concurrenten.

Meer info over de verschillende afmontages en kleurstellingen van de Aeroad vind je op de website van Canyon. Hoe de nieuwe Canyon Aeroad ons is bevallen, lees je in het november-decembernummer Grinta! 81.

Van links naar rechts: de Aeroad CFR – Aeroad CF SLX en Aeroad CF SL

Alledrie de types zijn in verschillende kleurencombinaties en afmontages verkrijgbaar.