Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

De Hel van de Kempen

De Kempen, thuis van honderden boerenzonen en –dochters en het sappigste accent van Vlaanderen. Maar ook van voormalig kasseikampioen Tom Boonen en Wout Van Aert, volgende maand één van de topfavorieten voor Parijs-Roubaix. Dankzij Codagex kan je op zaterdag 11 september zelf de kasseistroken ontdekken waarop zij het vak leerden. En dat mag je best letterlijk nemen, want een aantal stroken waren vroeger opgenomen in de Scheldeprijs en de Ronde van Antwerpen. Ook Stig Broeckx zal zich aan de Hel wagen. Onze redacteur ging alvast op verkenning.

Kasseien, grind en relatieve hellingen

Wie intekent op de afstand van 146 kilometer krijgt volgens de organisatoren van Codagex maar liefst 12320 meter kwelling onder de wielen geschoven. De marteling bestaat uit 3400 meter grindwegen en goed anderhalve kilometer aan klimwerk kriskras over de Kempense heuvelrug. Al is dat met stijgingspercentages van slechts drie procent allemaal heel relatief. Wat er dan nog overschiet aan kasseien, laten we u voor uw eigen gemoedstoestand liever zelf uitrekenen.

Kiezen is verliezen

Over kasseistroken als de Aardseweg, Poesdijk, Watermolenweg en Voort is het heerlijk zweven met tubeless 35 mm gravelbanden. En ook op de zalig gladde asfaltstroken tussendoor bolt het lekker zolang de wind goed zit. Wanneer dat niet het geval is, of wanneer de weg dan toch eens een zeldzame keer omhoog loopt, vreet het brede, platte schoeisel onmiddellijk extra energie. Zo moet Johan Museeuw zich in 1994 dus gevoeld hebben met zijn Bianchi damesfiets. Gelukkig bestaan er tegenwoordig ook racefietsen met voldoende ruimte voor een iets bredere band. Met 28, 30 of zelfs 32 millimeter en de juiste druk geniet je optimaal van de Kempense ondergrond en omgeving. Want ook de befaamde purperen hei is af en toe aanwezig. Je moet fysiek alleen maar fris genoeg zitten om het nog te kunnen zien.

Goed om te weten

Startlocatie: Codagex Xperience Center, Zandbergen 105, 2480 Dessel
Afstanden: 74 km – 93 km – 122 km – 146 km
Hoogtemeters: Minder dan 200
Aantal kilometer kasseien: tussen 4 km (kortste afstand) en 7,5 km (langste afstand)
Zwaarte: Goed doenbaar voor de gemiddelde fietser. Wie op de hellingen of grind- en kasseistroken niet ontploft, kan ver komen.
Extra tip: Rij je met twee bidons, drink dan afwisselend uit beide. Een volle bidon springt namelijk sneller uit je bidonhouder.

Gerelateerde artikels