Deel dit artikel:

Daag je uit in het Pays des Collines

Heb je even genoeg van de kortere hellingen en kasseistroken in de Vlaamse Ardennen? Dan is de Tour des Collines beslist wat voor jou. Deze toertocht van de Proximus Cycling Challenge staat ook wel bekend als de Grinta! Challenge en is een vaste waarde in het circuit. Vergis je evenwel niet: onze man ging al op verkenning en verzekert dat het een pittige rit wordt, of je nu voor de 85, 125 of 165 km kiest.

85 km
Proeven van de Henegouwse heuvels

De eerste col in België

De expohal van Doornik is de start- en finishlocatie van de Tour des Collines. De drie afstanden hebben dezelfde aanvangsfase. Dat betekent concreet: de Col de la Croix-Jubaru krijgt iedereen voor de wielen geschoven. Via de Rue des Crupes heb ik vooral rechts een weids uitzicht op de omgeving. Links passeer ik een kapelletje en wat verder enkele flauwe bochten. De weg loopt op tot 8%, meteen het steilste stuk van deze beklimming. Toegegeven, die Jubaru is met zijn 99 meter niet de hoogste en ook niet de zwaarste ‘col’. En toch is hij speciaal. Het is sinds 1985 de eerste col in België die werd voorzien van een colbordje én terug te vinden was op de Michelinkaart.

De eerste col

Een dreef en… een steile bult
Het volgende ijkpunt voor de drie trajecten van deze Tour des Collines is de Drève du Caillois in Frasnes-lez-Anvaing. Het is een kaarsrechte laan met aan weerszijden bomen die gedurende 1,3 kilometer gestaag (de gemiddelde stijging bedraagt 3%) oploopt. Veel stelt het niet voor maar beschouw het als een dankbare opwarmer voor wat allemaal nog komen moet. Kies je voor de kortste afstand, dan zet je koers naar de zwaarste beklimming van die 85 km. Da’s Le Trou Robin in Montreuil-au-Bois. Nauwelijks 500 meter lang maar wel een klimmetje dat een gemiddelde stijging van 8,4% en een maximale stijging van 15% kan voorleggen. Da’s toch even op de tanden bijten.

Pittig

De finale: nergens onoverkomelijk
Wie de 85 km fietst, overbrugt 696 hoogtemeters. Na Le Trou Robin, zit je in de slotfase van de Tour des Collines en is, ondanks de zekerheid dat je nog een paar onbekendere klimmetjes over moet, het zwaarste voorbij. Terugkeren doe je opnieuw langs de Col de la Croix-Jubaru maar die is langs deze zijde niks onoverkomelijks. Je bolt binnen in Kain en je kan je met veel voldoening wagen aan de welverdiende après-bike.

125 km
Buskruit in de benen

Hoogtemeters x2
Wie 85 km een te geringe uitdaging vindt, kan opteren voor de 125 km. Daarvoor begin je best met al iets meer getrainde benen aan de onderneming. Eensklaps wordt het aantal hoogtemeters immers meer dan verdubbeld ten opzichte van de kortste afstand van de Tour des Collines/Grinta! Challenge. Het begin is net hetzelfde: vanuit Doornik moet je de Col de la Croix-Jubaru over om zo almaar dieper het Pays des Collines in te duiken. Het middenstuk van de route wordt, ten opzichte van de 85 km, flink aangedikt en een klad extra hellingen passeren de revue.

Doornik op de achtergrond

Steile bultjes en kasseien
Na de Drève du Caillois dient zich, net na de passage in het centrum van Anvaing, La Croisette aan. Het moet gezegd: meteen een stevige – lees: steile – kuitenbijter waarvan je het profiel ook zal terugzien in latere, gelijkaardige beklimmingen zoals die van de Mont de Mainvault, Bousée en Le Trou Robin. Een ietwat verrassende beklimming is dan weer Le Saule Pendu. Het is zowaar een… kasseihelling. Ze begint heel geleidelijk en zo nu en dan kan je het gootje opzoeken maar naar het einde toe wordt de helling iets zwaarder en liggen de kasseien er ook wat krakkemikkiger bij, al hoef je geenszins Parijs-Roubaix-toestanden te verwachten. De kasseien gaan over in asfalt en dan volgt nog een klein knikje. Overigens kom je nog één keer kasseien tegen: een klein stukje in de afdaling van de volgende beklimming, de Mont de Mainvault oftewel de Calvarieweg.

Zwaartepunt: Les Papins & Les Hauts
Het hoeft geen betoog: het zwaartepunt van het 125 km-traject is het tweeluik Les Papins-Les Hauts. Of deze twee nu werkelijk de allerzwaarste beklimmingen van de Tour des Collines zijn, is iets subjectiefs. Maar geloof ons: ze zijn geen makkie. De eerste 500 meter van Hameau des Papins zijn loodzwaar met pieken tot 14%. Daarna volgt een stuk vals plat. Les Hauts, in de Cotacol-encyclopedie geboekstaafd als ‘Beau-Site Nord-Ouest (nr 759)’ of ook wel gekend als Mont-Saint-Laurent, is een meedogenloze asfaltklim. Eén kilometer lang en voortdurend stijgend aan 9%. Zet hier alle zeilen bij. Onderschat ook de volgende helling niet: Le Grinquier, vanuit Saint-Sauveur. Die is met z’n 2,1 km misschien wel de langste van het pak.

Col de la Croix-Jubaru – retour

De finale met Le Trou Robin
Na een milder – lees: haal de grote versnelling maar weer boven – tussenstuk moet je weer bij de pinken zijn. Zeker wanneer je het bordje Montreuil-au-Bois opmerkt. Snel volgt Le Trou Robin. Nog eens trekken en sleuren aan die guidon en en danseuse omhoog om dan te beseffen dat het zwaarste achter de rug is. Terugkeren doe je opnieuw langs de Col de la Croix-Jubaru maar die is langs deze zijde niks onoverkomelijks. Je bolt binnen in Kain waar je kan napraten tijdens de après-bike.

165 km
Pays des Collines hors catégorie

165 km en 2160 hoogtemeters
Wie kiest voor deze route, heeft best al wat trainingskilometers in de benen. Hier wordt de Tour des Collines wel degelijk een Grinta! Challenge. Haal de nodige ‘grinta’ of verbetenheid boven en trotseer een karrenvacht aan Henegouwse heuvels. In het eerste deel van de route wordt er, in vergelijking met de 125 km, nog een extra klimmetje bij genomen. Het is een helling die we kennen uit de voorjaarsklassiekers: de Knokteberg of Côte de Trieu. Daarna volgt de route netjes die van de 125 km met onder andere La Croisette, Saul Pendu, Mont de Mainvault en Boussé.


De muur van Hurdumont
Ook in de 165 km vormt Les Papins de opener van de finale en al zeker van het zwaarste luik van deze Tour des Collines. In plaats van onmiddellijk na de Hameau des Papins door te steken naar Les Hauts, nemen de fietsers van de langste afstand er nog vier extra klimmetjes bij. De route trekt richting Flobecq en Ellezelles en achtereenvolgens wachten Hurdumont, Plachettes, Haizette en Cinquant. Ze volgen elkaar in sneltempo op. Die eerste twee, en dan toch vooral Hurdumont, zijn niet van de poes. Hurdumont is als een muur, zeker in die eerste vierhonderd meter. Hou nog wat over want een kilometer verderop wacht Les Plachettes. Die oogt aan de voet ook als een muur maar loopt nog lang door. Bijgevolg: do-se-ren!  

Tweede keer Jubaru
Met Les Hauts – steil maar gelijkmatig – en Le Grinquier – lang – die je allebei ook terugvindt in de 125 km, zet je de finale in van jouw Tour des Collines. Net als voor de deelnemers aan de kortste en middellange afstand is in het laatste deel van deze rit Le Trou Robin nog een venijnig klimmetje. Eens je die hebt afgevinkt, kan je met een gerust gemoed richting Doornik. Ja, er volgt nog wat klimwerk maar daar zit niks meer bij dat de benen zal afsnijden. De Col de la Croix-Jubaru herken je: hier ben je 155 kilometer terug ook al eens voorbijgekomen. 

Le Pays des Collines

Schrijf hier in

Ook zin gekregen om de benen te strekken? En durf je de uitdaging aan? Klik dan op deze link en schrijf je meteen in.

Gerelateerde artikels