Deel dit artikel:

Cyclocross haikus

Dinsdag 29 december. Loenhout lijkt wel bezet gebied. Tijd voor cyclocross. Ik denk terug aan de gevleugelde woorden van wijlen mijn grootvader wanneer we samen naar Sportweekend keken: “Cyclocross? Cyclosmos, ja!”. Inderdaad, de overvloedige sneeuw van de afgelopen week is verdwenen. De bovenlaag is herschapen in een genadeloos modderbad.  Het is fris, maar ik ben erop gekleed. (Alleen die dekselse tenen blijven een probleem ondanks de dikke wintersokken.) Volk, veel volk. Leg dit concept uit aan een Spanjaard of Portugees en hij verklaart je zot.

Een muts, sjaal, laarzen

Gewapend tegen de kou

Geniet het publiek

Even nog mijn gezelschap en mezelf voorzien van een jeneverke. Eeuwig galant. Eeuwig gewachten ook aan de drankstand. Al goed dat het groot scherm wat leuke beelden geeft. De plaatselijke Waldorf en Statler zijn de commentatoren van dienst.  We zoeken ons het perfecte plekje. Aan een bocht. Onderaan de brug. Zo zien we onze moddergladiatoren tweemaal passeren binnen de minuut. Ik zet mijn geld op Sven Nys. Door pech moeten opgeven in de vorige cross… dan is Svenneke uit op revanche. Toch kleurt Stybie Stybar de eerste ronden. Na enkele ronden krijgen we waarvoor we gekomen zijn: een titanenstrijd Stybar-Albert-Nys. Voor de humoristische noot zorgt de rode lantaarn: een verloren gereden slungel uit het verre Mongolië mijmerend over zijn geliefde steppe.

Het slijk der aarde

Superhelden op de fiets

Meer moet dat niet zijn

Na de vijfde ronde ga ik nog even bijtanken. Mijn bottines verdwijnen in de modder. Ze blijven gelukkig aan mijn voeten hangen. Of is het omgekeerd? De drankstand is herschapen in een warzone. Charles Darwins theorie in de praktijk. De drank heeft hier al lelijk huis gehouden. Goed dat ik mijn dochters niet mee heb genomen. OK, gelukt, snel weer naar mijn vaste plek. SuperSven vliegt recht op me af. Dit klopt niet. Ik trek het koord naar achter. Hij vindt zo een stukje weg-geluk en mompelt “merci”. Ik dolblij… Niels Albert heeft het enkele meters later moeilijk. Een lekker vette “G*dverd*mme!” ontnapt uit zijn mond. Onze blik verlegt zich naar het grote scherm voor de laatste honderden meters van de koers. Sven wint autoritair. Dankzij…

Sven Nys, Niels Albert

Strijdend in de cyclocross

Koning Winter juicht