Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Corona is geen klein bier voor de fietswereld

Het ziet ernaar uit dat de gevolgen van het Covid-19-virus, beter gekend als Corona, hun hoogtepunt nog steeds niet bereikt hebben. Dat heeft ook z’n weerslag op de gehele fietswereld.

De afgelopen weken hoorden we al geruchten dat de fietsindustrie op termijn in de problemen zou komen. Intussen worden sportieve manifestaties in België en Nederland aan banden gelegd. Zelfs wedstrijden van het allerhoogste niveau ontsnappen er niet aan. Al is een sportkalender die overhoop ligt uiteraard het minste van onze zorgen.

Problemen in Azië

Begin 2020 begon het Corona-verhaal als een epidemie in China, ver van huis dus. We hoeven er geen doekjes om te winden, het merendeel van de fietsen en componenten wordt geproduceerd in Azië. Het duurde niet lang vooraleer we de eerste geruchten opvingen van fietsproducenten die in de problemen kwamen. Containers vol modellen van 2020 die in het verre Azië geblokkeerd bleven staan. Omdat er in de sector verder vooruit gewerkt wordt, worden de grootste vertragingen echter verwacht voor fietsen uit het modeljaar 2021. Hoe erg die gevolgen zijn, zullen we hoogstwaarschijnlijk pas binnen een aantal maanden weten en voelen.

Verbod op massa-evenementen

Maar ook in de rest van de wereld is er intussen geen ontsnappen meer aan het virus, en dan vooral aan de voorzorgsmaatregelen die getroffen worden. Nadat eerder al de Italiaanse koersen en cyclo’s – erg jammer voor bijvoorbeeld de Strade Bianche – werden afgelast, volgden ook in België en Nederland maatregelen om massa-evenementen te verbieden. Peloton, de grootste organisator van cyclo’s in België, besliste al om alle evenementen tot en met 19 april te annuleren of uit te stellen. Omdat de Giro niet zoals gepland kan starten in Hongarije, wordt de hele wedstrijd geannuleerd en ook de Ronde Van Vlaanderen lijkt niet te kunnen doorgaan. Hoewel de huidige voorzorgsmaatregelen in België maar tot 3 april gelden, acht minister Weyts het niet verantwoord om twee dagen later een evenement van dergelijke omvang te laten doorgaan. Het zou de eerste keer sinds 1918 zijn dat de Ronde niet verreden zou worden. Ongetwijfeld een harde noot om te kraken.

Door de offroadwereld ging gisteren dan weer een schokgolf toen bleek dat de Absa Cape Epic geannuleerd werd. Onder andere biker Frans Claes was al met zijn entourage ter plaatse, net zoals een heleboel amateurrijders uit onze contreien. De organisatoren van Zuid-Afrika’s grootste mountainbike-event namen deze moedige beslissing volgens hun officieel statement om rijders en omkadering te beschermen voor het corona-virus. Met deelnemers van over de hele wereld, zou het sowieso niet ondenkbaar geweest zijn dat het virus zou opduiken.

Hoewel de aanpak in Spanje scheelt van regio tot regio, liet ook de organisatie van de Mallorca 312 – die pas verreden zou worden op 25 april – weten dat ze de richtlijnen van de overheden en de evoluties daarin van nabij opvolgen. Voorlopig kunnen evenementen van meer dan 1.000 personen er niet doorgaan tot 11 april.

Koffiedik kijken

De cyclokalender die we afgelopen winter zorgvuldig bijeen puzzelden, valt de komende maanden dus volledig uit elkaar. Van het Colnago Cycling Festival aan het Italiaanse Gardameer weten we intussen dat het evenement verzet is naar 2 tot en met 4 oktober. Voor het overige is het voorlopig nog wat koffiedik kijken. Maar dat is in alle eerlijkheid het minste van onze zorgen. Ieders gezondheid komt momenteel op de eerste plaats. Neem daarom ook het advies van verschillende artsen ter harte en blijf sporten. Wandelen, lopen of fietsen, het maakt niet uit. Zolang het maar in beperkt gezelschap is.

Gerelateerde artikels