Deel dit artikel:

Corima Essentia 40 laat je kiezen tussen race- of gravelbanden

Corima slaat met de Essentia 40 de brug tussen gravel en race. De nieuwe, handgemaakte wielset werd ontwikkeld met de input van zowel gravelracers als gesponsorde WorldTour-teams en werd getest op grindpaden, kasseien en slechte wegen.

De Essentia 40 is een ‘all-road’ wielset met hookless en tubeless velgen. Hij heeft een velghoogte van 40 mm en een gewicht van 1600 gram. Zoals de andere Corima-wielen is hij ontworpen, gemaakt en met de hand gebouwd in de eigen fabriek in Frankrijk.

Dankzij het hookless velgprofiel en de breedte kan je jouw tubeless banden op lage druk rijden, wat meer stabiliteit en comfort biedt, zolang je niet té laag gaat. De velg heeft geen velghaak, waardoor je deze Essentia 40 enkel kan gebruiken met tubeless banden die goedgekeurd zijn voor hookless, zelfs als je een binnenband gebruikt. Je kan deze wielen combineren met racebanden vanaf 28 mm breed of met gravelbanden tot 50 mm. Het maximale systeemgewicht (fiets + fietser + accessoires) is relatief laag, met name 100 kilogram.

De carbon velg is gemaakt van een 3k-carbonvezel met binnenin een structureel schuimkern, die uit de ruimtevaart komt. Daardoor absorbeert de Essentia 40 trillingen en is hij betrouwbaar, belooft Corima. Even rotsvast zijn de externe spaaknippels, die vervanging, herstelling en onderhoud eenvoudig houden. De Franse fabrikant hanteert het zogenoemde R2-spaakpatroon, waarbij de spaken mooi per twee bij elkaar staan. Zowel voor- als achteraan zien we 24 spaken.

Het vrijwielmechanisme is aangepast aan gravelgebruik, zodat het de hogere torsiekrachten – bijvoorbeeld, wanneer je bergop aan lage snelheid plots een hoog vermogen moet duwen – kan weerstaan. Het ratelsysteem, waarbij twee tandwieltjes in elkaar grijpen om de krachten over te brengen, heeft 36 tanden en kan daardoor na tien graden al aangrijpen. Daardoor kan je snel hernemen nadat je de benen even hebt stilgehouden. De lagers in de naaf zijn geselecteerd voor de zwaardere krachten die gepaard gaan met schijfremmen en offroadgebruik.

Corima maakt de Essentia 40 vanaf 22 september beschikbaar voor 1390 euro.

Bredere racebanden of toch maar gravelbanden? Het past allebei.

Gerelateerde artikels