Deel dit artikel:

Chapter2: limited editions van Nieuw-Zeelandse bodem

Word je gevraagd een rijtje fietsmerken op te noemen, dan zal Chapter2 daar waarschijnlijk niet direct tussen staan. Het jonge merk uit Nieuw-Zeeland is echter ambitieus. Met behulp van de ervaring in de sportbranche wil het merk de komende jaren groeien en vaste voet aan de grond krijgen in de Benelux.

Chapter2 mag dan vrij nieuw zijn, de mensen achter het merk zijn gepokt en gemazeld. Zij hebben al ruim vijftig jaar ervaring in de sportbranche. Het idee voor en de visie achter Chapter2 komt uit de koker van de mensen achter Pryde Group, dat diep wortelde in de wind- en kitesurfindustrie en zich later met Neil Pryde Bikes op fietsen ging richten.

Michael Pryde, zoon van oprichter Neil, stapte in 2004, na een carrière in de architectuur, in Pryde Group en richtte een paar jaar later de fietsdivisie van Pryde Group hoogstpersoonlijk op. Hij werd verantwoordelijk voor onder meer het design, R&D en de productontwikkeling van Neil Pryde Bikes en leidde deze snel groeiende bedrijfstak.

Michael heeft als architect het nodige gevoel voor vorm en esthetiek. Dat combineert hij met bovengemiddeld veel aandacht voor details en een grote fietspassie. Al tientallen jaren rijdt hij op de fiets. Als kind vooral op de BMX, later op een behoorlijk hoog niveau op een downhill- en crosscountrybike, net als op de racefiets.

Neil Pryde is dus de oprichter van Pryde Group. Onder zijn bewind introduceerde het bedrijf in 2010 Neil Pryde Bikes. In 2017 verkocht hij zijn belangen in het bedrijf (op dat moment goed voor een omzet van 100 miljoen dollar) en begon hij samen met zijn zoon aan een nieuw hoofdstuk: Chapter2. Samen vormen ze nu de tandem die Chapter2 in tal van (fiets)landen bekend maakt bij het grote publiek.

TOA: volbloed koersfiets

In de afgelopen jaren bracht Chapter2 enkele modellen naar de markt. Het begon allemaal met de Tere. Vandaag de dag maakt het merk furore met de Chapter2 TOA, een fiets die Grinta! eerder al testte. De fiets kan worden omschreven als een volbloed koersfiets die ook kan worden getemd door gewone stervelingen. Het is een volwaardig alternatief voor de gevestigde namen in de reeks van moderne semi-aero racefietsen.

Onderscheidend aan Chapter2 is dat het merk enkel framesets aanbiedt. De TOA kost je 2.999 euro en bestaat uit een frame, een vork, een balhoofdset, een zadelpen, puzzelspacers en steekassen. Het frame is gemaakt van Japans Torayca-carbon, weegt 1099 gram in maat M en is leverbaar in vijf maten. De TOA, net als alle andere frames een limited edition, is verkrijgbaar via de website van Chapter2 en het vooralsnog vrij bescheiden dealernetwerk in België en Nederland.

Dat Chapter2 zijn roots in Nieuw-Zeeland heeft, blijkt wel uit de namen van de frames. Die zijn afgeleid uit het Maori, de taal van het volk dat Nieuw-Zeeland als eerste bewoonde.  De fietsen van CHAPTER2 zijn allemaal volledig getest in de windtunnel van de Auckland University, ook in Nieuw-Zeeland.