Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

CeramicSpeed komt met revolutionaire cardanaandrijving

Het meest innovatieve product van de Eurobike was ongetwijfeld de nieuwe ‘Driven’ aandrijving waarmee het Deense CeramicSpeed op de proppen kwam. Bye bye ketting en derailleurs!

Nee, het idee van een cardanaangedreven fiets is lang niet nieuw. Ruim honderd jaar geleden was een cardanaandrijving de standaard voor fietsen, in de eerste plaats om te voorkomen dat Meneer Pastoor zijn soutane in de ketting van zijn fiets zou draaien. Lang hield het systeem evenwel niet stand, voornamelijk omwille van het hogere gewicht en de grote vermogensverliezen. De ketting werd koning en zit al een hele tijd op zijn troon, benieuwd of die nu door de Driven aandrijving van CeramicSpeed aan het wankelen gaat.

De onderdelengroep die CeramicSpeed op Eurobike toonde (en waarmee het een Eurobike Award in de wacht sleepte) is een prototype dat de Denen van CeramicSpeed samen met het departement ‘Mechanical Engineering’ van de universiteit van Colorado ontwikkelden. Het systeem bestaat uit een kettingblad waarvan de tanden naar binnen wijzen, een extern gelagerde carbon cardanas en een cassette met naar buiten gerichte tanden op het achterwiel. Het prototype schakelde nog niet, maar het is de bedoeling dat een in de carbon cardan geïntegreerde elektrische stappenmotor er voor zal zorgen dat het achterste tandwiel kan verschuiven om op die manier op een ander kransje van de cassette in te grijpen en de overbrengingsverhouding wordt aangepast.

Het grootste voordeel van de aandrijving is volgens CeramicSpeed de belachelijk lage wrijving die er mee gepaard gaat. CeramicSpeed claimt voor Driven 49% minder frictie vergeleken bij een Shimano Dura-Ace aandrijving. Opmerkelijk aan de tabel die CeramicSpeed opgeeft is dat het systeem van 100 tot 500 Watt nagenoeg even efficiënt is en er slechts één procent van het geleverde vermogen verloren gaat in wrijving van het systeem. Essentieel daarin zijn de 21 CeramicSpeed lagers die in Driven verwerkt zitten en die in de tanden van het kettingblad en de cassette vallen.

Voor het systeem op de markt kan komen, heeft CeramicSpeed wel nog wat werk. Zo staat het schakelsysteem nog niet op punt en moet er ook nog werk worden gemaakt van het omhulsel waarin de aandrijving moet worden ondergebracht. Dat laatste is essentieel voor de levensduur van de lagers die nu nog gewoon bloot lopen en dus heel veel vuil en stof vangen. In de tweede plaats is die omhulling essentieel voor de veiligheid van de gebruiker want de naar buiten gerichte tanden van de cassette zijn veel gevaarlijker dan de voorwaarts geöriënteerde tanden van een klassieke fietscassette.

Alle details over Driven lees je hier.