Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

CeramicSpeed DriveN op Specialized Venge

Nadat CeramicSpeed vorig jaar tijdens de Eurobike groots uitpakte met het DriveN aandrijfsysteem met cardan, lijkt het er op dat de Denen de marketingmanage heet aan het stoken zijn in de aanloop naar de volgende Eurobike. De presentatie van een Specialized Venge met CeramicSpeed DriveN aandrijving past honderd procent in dat stookproces.

Niet nieuw, wel revolutionair

Hoewel het idee van de cardanaandrijving op de fiets meer dan honderd jaar oud is, verbaasde lagerfabrikant CeramicSpeed vorig jaar de fietsindustrie door op de Eurobike een nieuw systeem van cardanaandrijving voor te stellen. (Dat verhaal lees je hier.) De cardanaandrijving heeft sowieso een pak voordelen (aerodynamisch, gemakkelijk af te dekken, onderhoudsarm), maar tegelijk ook een aantal vervelende nadelen zoals de ingewikkelde schakelconstructie die je er op moet toepassen en de grotere wrijving op het hele systeem. Bijkomend probleem is dat je de aandrijving wel moet afdichten om te voorkomen dat de scherpe tanden fietsers bij een valpartij verwonden. Tijdens de Eurobike van vorig jaar stelde CeramicSpeed alvast dat hun DriveN systeem qua wrijving een stuk beter presteert dan een klassieke aandrijving met ketting en tandwielen.

Aerodynamischer

In de voorbije maanden werkte CeramicSpeed samen met de ingenieurs van Specialized om een S-Works Venge aeroracer zodanig om te bouwen dat het DriveN systeem er op past, kwestie van de aerodynamische voordelen van het systeem in de Specialized WINtunnel te kunnen achterhalen. En de resultaten zijn positief want ongeacht de hoek van waaruit de wind op de fiets blaast (de zogeheten ‘Yaw-angle’) snijdt de Venge Met CeramicSpeed DriveN aandrijving drie procent efficiënter dan de lucht dan een Venge met klassieke aandrijving. Bij een constante snelheid van veertig kilometer per uur moet dat de fietser een voordeel van acht seconden per uur opleveren en daar zijn ze zowel bij CeramicSpeed als bij Specialized best tevreden over.

Er is meer op komst

Dat de bekendmaking van deze resultaten in de eerste plaats bedoeld zijn om de interesse naar CeramicSpeed DriveN terug op te krikken, blijkt uit de stelling van Martin Banke, hoofd van de afdeling wielrennen binnen CeramicSpeed. “Sinds we DriveN vorig jaar op de Eurobike presenteerden, is de grootste aandacht van ons R&D-team uitgegaan naar de betrouwbaarheid van het systeem en de mogelijkheid om het te doen schakelen. Op beide vlakken hebben we de voorbije tien maanden grote stappen vooruit gezet. Op de wielerbaan hebben we succesvolle praktijktests onder volle belasting en met snelheden tot 45 per uur achter de rug en op korte termijn zullen we ook een schakelmechanisme voor DriveN kunnen presenteren.” Om in de gaten te houden dus.

Gerelateerde artikels