Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Canyon verbaast met nieuwe gravelbike

Het parcours dat de Duitse online fietsenboer Canyon in het voorbije decennium aflegde mag je op zijn zachtst gezegd 'opmerkelijk' noemen. Verkochten Roman Arnold en zijn kornuiten aanvankelijk vooral no nonsense aluminium fietsjes, dan zijn ze de voorbije jaren uitgegroeid tot trendsetters in diverse takken van de wielersport. Nadat ze met de Speedmax tijdritfiets en de Inflite crossfiets al voor 'gamechangers' zorgden, doen ze dat nu opnieuw met de opmerkelijke Grail gravelfiets.

Op het eerste gezicht lijkt het carbon frame van de Grail goed op dat van de Inflite crosser, maar na twee keer met je ogen knipperen zie je toch de verschillen. Terwijl de Inflite een rechte bovenbuis heeft en de heel specifieke knik ter hoogte van de zitbuis, is het kader van de Grail wel lichtjes slooping. Comfort was bij de ontwikkeling van de Canyon gravelbike één van de belangrijkste aandachtspunten, vandaar dat de Grail in de duurdere uitvoeringen wordt uitgerust met de VCLS 2.0 tweedelige zadelpen die als een soort bladveer fungeert. Die VCLS 2.0 zadelpen kennen we trouwens al van een aantal Endurace modellen.

Dé eyecatcher van de Grail is evenwel het opmerkelijke ‘Hover’-stuur waar je toch flink moet aan wennen want zo’n stuur zag je nog nooit. Het ‘dubbeldekker-stuur’ is Canyon’s antwoord op het vraagstuk “Hoe maak je een koersstuur stijf genoeg om mee te sprinten en comfortabel genoeg om off-road mee te rijden?”. Het antwoord lijkt dan bijna te simpel om waar te zijn: met de handen onder in de beugel profiteer je van de stijfheid van het onderste deel van het stuur terwijl je met de handen op de bovenste vleugel van het stuur wat meer rechtop zit en tegelijk van het extra comfort van dat gedeelte van het stuur geniet. Trouwens, ’to hover’ is het Engels voor ‘zweven’ en het is de bedoeling dat je met deze fiets en met dit stuur over de oneffenheden van het pad zweeft. Bijkomende voordelen van het Hover-stuur is dat het slechts 120 gram toevoegt en onderhoudsvrij is.

Canyon lanceert de Grail in zes versies waarbij twee verschillende frames worden gebruikt: het CF SL frame en het CF SLX frame dat in maat medium slechts 830 gram weegt. Ondanks dit lage gewicht, is het frame sterk genoeg om het vol te hangen met bikepacking tassen. Van het Grail CF SL 7.0 instapmodel met Shimano 105 aandrijving en DT Siss C1800 wielen biedt Canyon voor 2.199 euro een dames- en herenmodel aan. De Grail CF SL 8.0 kost met Shimano Ultegra aandrijving en dezelfde DT Swiss C1800 wielen 2.599 euro, voor de Grail CF SL 8.0 Di2 betaal je omwille van de elektronische derailleurs precies duizend euro meer. Voor datzelfde geld (3.599 euro) kan je evenwel ook de Grail CF SL 8.0 SL kopen (twee keer SL in één modelnaam, volgt u nog?), dan krijg je weer de mechanische Shimano Ultegra derailleurs maar dan in combinatie met een stel Reynolds Assault ATR Disc Carbon wielen. Het neusje van de zalm is de Grail CF SLX 8.0 Di2 die als enige gebruik maakt van het lichtere SLX-frame. Met Shimano Ultegra Di2 aandrijving en Reynolds Assault ATR Disc Carbon wielen weegt deze fiets 8,22 kilo en kost 4.599 euro. Alle Grails worden geleverd met Schwalbe G-One Bite gravelbanden van een flinke 40 mm breedte.

Op zondag 25 maart zet Grinta! de nieuwe Canyon Grail in voor de eerste race van de Offgrid Gravel Series Limburg en mag je kort daarna de eerste test op deze site verwachten.

Het volledige gamma Canyon Grail gravelbikes vind je hier.