Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Canyon lanceert twee mountainbikes voor dames

Steeds meer dames stappen op de fiets en steeds meer fietsfabrikanten spelen daar op in. Canyon had met de Neuron WMN, Exceed WMN en de Grand Canyon WMN al een aantal damesmountainbikes in het gamma, maar voegt daar nu Spectral WMN aan toe terwijl de Grand Canyon 'unisex' hardtail werd omgevormd tot een damesspecifiek model.

De Grand Canyon hardtail blijft als herenversie onveranderd in de catalogus staan, maar terwijl de damesversie vroeger het frame van de herenfiets deelde werd er voor de nieuwe Grand Canyon WMN een specifiek damesframe ontwikkeld. Uit de ‘online sizing tool’ die Canyon zijn klanten ter beschikking stelt, bleek na de studie van 68.000 ingevulde formulieren dat de gemiddelde vrouw toch nog altijd een stukje kleiner is dan de man. Waarop Canyon zijn maatvoering aanpaste en de Grand Canyon WMN in de nieuwe maat 2XS aanbiedt. De zitbuishoek van het frame werd steiler om de dames verder boven het bracket te positioneren met een betere trapefficiëntie tot gevolg. De bovenbuis is extreem slooping wat de ‘standover hoogte’ verkleinde zodat ook kleine dames gemakkelijker met een voet aan de grond kunnen als het terrein iets te technisch is. Omdat vrouwen kortere armen hebben werd de bovenbuis ingekort, om te voorkomen dat daardoor de fiets te nerveus zou worden vergrootte Canyon de balhoofdhoek met het oog op meer stabiliteit. Om de fiets toch vinnig te houden koos Canyon voor een zo kort mogelijke liggende achtervork.

De 2XS, XS en S Grand Canyons staan op 27,5″ wielen, vanaf maat Medium rollen de dames op 29″ wielen over de singletracks. Omdat dames doorgaans kleiner en lichter zijn, ging Canyon een samenwerking met veringspecialist RockShox aan om de instelling van de voorvering specifiek op de noden en wensen van fietsende dames af te stemmen. De Ergon handvatten hebben een kleinere diameter en uiteraard worden er dameszadels gemonteerd. Het frame volgt de Boost-inbouwstandaard en is voorbereid op het gebruik van een dropper post (in hoogte instelbare zadelpen). De Grand Canyon WMN AL SLX wordt vanaf vandaag in drie verschillende afmontages aangeboden.

De Spectral WMN is een compleet nieuwe enduro/all-mountain fiets die gebaseerd op drie frames (full carbon, carbon hoofdframe met aluminium swingarm, full aluminium) in vijf verschillende versies te koop is. Ook hier een damesspecifieke geometrie met aangepaste instelling van de voor- en achtervering. In de kleine driehoek onder de bovenbuis en boven de demper kan een toolbox gemonteerd worden, in de maten Small en Medium is er onder de demper ruimte voor één klassieke bidon die wel in een bidonhouder van het zijladertype moet worden geklemd. Voor de 2XS en XS framematen ontwierp Canyon het ‘Eject System’ waarbij twee 400 ml bidons links en rechts van de onderbuis worden gemonteerd zodat die niet in de weg zitten voor de achterdemper.

De nieuwe Grand Canyon WMN en Spectral WMN zijn vanaf nu beschikbaar op www.canyon.com

Gerelateerde artikels