Deel dit artikel:

Cannondale Scalpel: built to thrill

Reeds van bij zijn introductie in 2002 was de Cannondale Scalpel steeds een opvallende, vooruitstrevende en vooral razendsnelle mountainbike. Het aantal overwinningen behaald op een Scalpel is quasi ontelbaar. Voor 2024 stelt Cannondale dan ook met gepaste trots de nieuwe Scalpel voor: meer veerweg en een opvallende geometrie zijn de belangrijkste kenmerken.

De Scalpel – Cannondale’s iconische ultralichte crosscountry mountainbike – werd in nauwe samenwerking met het Cannondale Factory Racing team ontwikkeld en zit bomvol technologische vooruitgang in materialen, geometrie, vering en rijgedrag. De grenzen tussen genieten op trails of razendsnel racen worden steeds vager. Snel en leuk, want sneller is leuker, dat lijkt wel het motto op de nieuwe Scalpel.

Het persbericht leert ons het volgende: “De nieuwe Scalpel onderscheidt zich van andere ultralichte crosscountry-mountainbikes door zich te richten op zaken die pure snelheid mogelijk maken: tractie, vertrouwen en momentum. Hij is gebouwd om je een voorsprong te geven op onderscheidende momenten. Hij stelt je in staat langer op het gas te blijven, harder een bocht te nemen, later te remmen, en vloeiend door ruw terrein te sturen. Op deze momenten wordt het verschil gemaakt tussen wel of geen podium. Of tussen een goede rit en een rit waarvan je wilt dat die nooit stopt.”

Niet geheel toevallig hebben wij reeds een testexemplaar in de garage staan. Onze eerste testindrukken lijken de marketingpraatjes uit het persbericht helemaal te bevestigen. 

120 millimeter

De trend naar meer veerweg, ook op XC-racebikes, is duidelijk ingezet. De steeds brutalere parkoersen en meer performante veersystemen maken dat 120 millimeter zo langzaam maar zeker de nieuwe standaard voor XC-racing wordt.

Dankzij Cannondale’s FlexPivot technologie heeft het frame van de fiets buigzame carbonsecties in plaats van traditionele Horst Link-draaipunten. Omdat FlexPivot een echt Four Bar Linkage is, behoudt het alle anti-rise en anti-squat eigenschappen die mountainbikers kennen en waarderen van dit systeem. Als extra voordeel kent de Flex Pivot geen traditionele bouten en lagers. Dat is niet enkel goed voor het gewicht, het maakt je fiets meteen ook een stuk duurzamer. 

Dankzij het Proportional Response Design past Cannondale de kinematica van de vering aan naargelang de framemaat. Hoe een veersysteem reageert op input wordt sterk beïnvloed door het zwaartepunt van de berijder, maar de meeste ontwerpen op de markt gebruiken exact dezelfde kinematica voor alle maten.

Wie Cannondale mountainbikes zegt, zegt Lefty. De eenarmige vork is niet enkel een pure eyecatcher, het is tevens een van de beste voorvorken op de markt. De Scalpel is uitgerust met de nieuwste Lefty Ocho met 120 millimeter veerweg. Al bijna twintig jaar genieten rijders van de ongekende voordelen van de Lefty, en het unieke ontwerp is vandaag de dag nog net zo ongeëvenaard als toen. Naaldlagers minimaliseren wrijving, interne rotatie en slijtage, en zorgen zo voor een soepele veerweg en langere onderhoudsintervallen. Lichtgewicht, stijf, strak sturend en ongekende tractie – de Lefty is de uitgelezen vork voor agressief crosscountry-racing.

Geometrie

De geometrie werd sterk onder handen genomen. De balhoofdhoek van 66,6° (!) zorgt voor ongelooflijke stabiliteit. In combinatie met een zitbuishoek van 75,5° en maatspecifieke chainstays is een zo efficiënt mogelijke zithouding gecreëerd.

Stuur- stuurpencombinatie

De nieuwe SystemBar XC-One is een carbon cockpit uit één stuk die zowel lichter als stijver is dan bijna elke cockpit uit twee delen.

De comfortabele SystemBar XC-One is 760 millimeter breed en is voorzien van gebruiksvriendelijke interne balhoofdkabelgeleiding wat de boel aan de voorkant netjes houdt. 

Zoals het tegenwoordig hoort, is de nieuwe Scalpel voorzien op banden tot 2,4” en is een seatdropper standaard op alle modellen.

Vijf modellen

De nieuwe Scalpel is verkrijgbaar in vijf modellen, in de maten small tot en met extra-large.

De Lefty Ocho 120 is verkrijgbaar op de Scalpel Carbon LAB71 (12999 euro), Scalpel Carbon 1 (9499 euro) en Scalpel Carbon 2 Lefty (7499 euro) modellen. Er is tevens een Scalpel Carbon 2 zonder Lefty die 6799 euro gaat kosten. Het gamma wordt vervolledigd door een Carbon 3 (4999 euro) en Carbon 4 (4299 euro).

De SystemBar XC-One Bar is beschikbaar op de Scalpel Carbon LAB71 en Scalpel Carbon 1. Zowel de Lefty Ocho 120 als de SystemBar XC-One Bar zullen beschikbaar zijn voor de aftermarket.

Gerelateerde artikels