Deel dit artikel:

Campagnolo lanceert 12-speed groepen

Met de lancering van vier nieuwe mechanische onderdelengroepen voor 12-speed (twee voor schijfemmen, twee voor velgremmen), toont Campagnolo dat het in de 21ste eeuw nog volop wil meespelen in het racewereldje

Al sinds vorig najaar deed de Italiaanse onderdelenfabrikant Campagnolo er alles aan om de nieuwsgierigheid bij vriend en vijand aan te wakkeren, met vage teasers en raadselachtige hashtags. Echt groot was onze verbazing dan ook niet toen Campagnolo tijdens een perskamp op Gran Canaria het doek van over vier mechanische 12-speed groepen haalde.

Allemaal voorzien van een tandje meer en zowel in een schijfrem- als een velgremversie, voor zowel Super Record als Record. Een tandje meer? Dat betekent een smallere ketting en kransjes die nog dichterbij elkaar liggen dan bij 11 speed. Campagnolo maakte van de evolutie naar 12-speed gebruik om de groepen op meerdere vlakken bij te spijkeren. Zo zijn de schakelhendels en -knoppen iets groter gemaakt, werd het binnenwerk van de shifters herwerkt en kan de positie van de shifters voortaan nog beter worden afgesteld. Ook het crankstel kreeg een update: de cranks zijn nu, net als bij Shimano, ‘dicht’ en zien er stijlvoller uit. Alle groepsets kunnen gecombineerd worden met twee types cassettes: 11-29 of 11-32.

Voorlopig houdt Campagnolo het bij vier mechanische groepsets en is van een elektronische EPS-variant (nog) geen sprake. De prijzen variëren van 1.960 euro (Record velgremmen) en 2.395 euro (Record schijfremmen) tot 2.915 euro (Super Record velgremmen) en 3.199 euro (Super Record schijfremmen). Alle nieuwe producten zijn nu reeds te bestellen en zullen leverbaar zijn tegen het begin van deze zomer (juni-juli). Een volledig verslag van de voorstelling van 12 speed en een eerste test van de 12 speed Record-onderdelengroepen, zowel voor schijfremmen als voor velgremmen, lees je binnenkort in Grinta! 67

.

In de slipstream van de nieuwe 12-speed groepen kondigde Campagnolo nog enkele nieuwigheden aan. Aerowielen bijvoorbeeld: een complete wielset en een tijdritvoorwiel die het label ‘WTO’ meekregen, wat zoveel betekent als ‘Wind Tunnel Optimized’. In de Milanese windtunnel werd gewerkt aan snelle(re) Bora’s waarop de wind geen vat zou hebben. “Meer nog, bij sommige invalshoeken waarbij de wind de velg raakt, ontstaat zelfs een negatieve drag en ondervindt het wiel dus zelfs helemaal géén luchtweerstand.” Het resultaat is de Bora 60 (met zestig millimeter hoge velg dus) WTO wielset en verder nog een 77 mm hoog voorwiel dat tijdens de tijdrit van Tirreno-Adriatico al met succes werd gebruikt door Lotto-Soudal-renner Tiesj Benoot.

De My Campy-app waarmee je onder andere de slijtage van je fietsonderdelen kunt monitoren kreeg een nieuwe update. Met meer mogelijkheden, meer gegevens en een groter gebruiksgemak voor de Campagnolo-fietser. Last but not least is er een lading nieuwe fietskledij die bulkt van de Italiaanse flair zoals we dat van Campagnolo gewend zijn.