Deel dit artikel:

Campagnolo Hyperon pikt veel kwaliteiten van de duurdere Ultra

De naam Hyperon staat al lang garant voor lage velgen met een laag gewicht. De nieuwe Hyperon is afgeleid van de duurdere Ultra-uitvoering en bewaart heel wat van diens kwaliteiten.

Net zoals de Hyperon Ultra maakt deze betaalbaardere uitvoering gebruik van de H.U.L.C.-technologie voor de velg. Die zorgt voor een egale carbonconstructie die geen extra afwerkingslaag meer nodig heeft. Wat je ziet, is dus de carbon zoals die uit de mal komt. Er is ook maar één naad, zodat de kans op zwakke plekken geminimaliseerd wordt. De asymmetrische vorm creëert stijfheid en is volgens Campa nodig om de extra krachten van de schijfremmen op te vangen.

De velg is van nature luchtdicht, zodat je geen tubeless velglint nodig hebt. De interne breedte van 21 mm past bij de bredere banden die momenteel in zwang zijn. De velg is 37 millimeter hoog, wat naar hedendaagse normen relatief laag is en vooral handig is in gebieden waar er meer dan eens stevige wind blaast.

Gelijkenissen en verschillen

Nog wat gelijkenissen met de Hyperon Ultra: 21 spaken vooraan en 24 achteraan en een aluminium naaf uit één stuk (maar bij de Ultra is dat met keramische CULT-lagers). De Ultra gebruikt interne spaaknippels, bij de gewone Hyperon zitten die extern.

De gewone Hyperon is 1000 euro goedkoper dan de Ultra, maar dat betekent nog altijd een adviesprijs van 2690 euro. Het extra gewicht van 100 gram nemen we dan op de koop toe, want 1340 gram is nog altijd uitstekend voor een wielset die nog gebruikmaakt van een velg met een haak, die toelaat om elk type band te gebruiken.