Deel dit artikel:

Campagnolo 12 speed: een verademing voor elke wielerliefhebber

Wielerfanaten keken er lang naar uit, maar begin april was het dan zover. Tien jaar na de introductie van 11 speed introduceert Campagnolo als eerste 12 speed voor racefietsen. Onder de noemer MOVEMENT12 heeft Campagnolo de groepen Record en Super Record geüpgraded naar 12 speed.

Moeite om de juiste versnelling te vinden bergop? Dat is verleden tijd met Campagnolo 12 speed. De sprongen tussen de versnellingen zijn niet alleen kleiner, maar je hebt dankzij Campagnolo 12 speed nu ook de mogelijkheid om het hele jaar door te rijden met één enkele cassette en dezelfde tandwielcombinatie.

Een bijkomend voordeel is dat de bestaande body gebruikt kan worden voor de montage van de cassette. Daarmee passen de 12 speed groepen dus gewoon binnen de huidige inbouwbreedtes.

Vernieuwde Ergopowers

De nieuwe ergopowers hebben een aangepaste ergonomie om zich nog beter te vormen naar de natuurlijke positie van de hand. Uiteraard is de ‘one lever – one action’ benadering behouden gebleven samen met de Ultra-Shift werking. Dit wil zeggen dat er per vijf kransen kan worden afgeschakeld en per drie kransen kan worden opgeschakeld. Compleet nieuwe kabels maken het plaatje helemaal compleet. De kabels zijn dunner en hebben minder weerstand. Dit ook om interne bekabeling gemakkelijker te laten werken.

Derailleurs
De achterderailleur is vaak het middelpunt van de belangstelling en in dit geval volledig terecht! In 2015 introduceerde Campagnolo de EMBRACE technologie. Nu gaat het een stapje verder met de 3D EMBRACE techniek. Dit houdt in dat de afstand tussen de kooi en krans een constante blijft, maar ook dat de positie van de derailleur ten opzichte van de montagebout niet verandert tijdens het schakelen.

De voorderailleur is te trimmen per tandwielblad. Zo kan men altijd de vrijloop van de ketting garanderen.

Cassette
Er zijn twee nieuwe cassettes ontwikkeld om zo de optimale tussenstappen per schakelbeweging te kunnen garanderen, namelijk een 11-29 en een 11-32 cassette. Zowel de Record als de Super Record groep maakt gebruik van dezelfde cassette. Door gebruik te maken van gehard staal, zijn de groepen prijsvriendelijker geworden. Campagnolo 12 speed is dus een uitkomst voor elke wielerliefhebber die het zichzelf net wat comfortabeler wil maken.

  • Geïnteresseerd? Vind hier je dichtstbijzijnde Campagnolo-dealer en informeer vrijblijvend naar de voorwaarden.