Deel dit artikel:

CADEX spreekt met GX-stuur de pure gravelaar aan

CADEX heeft een gravelspecifiek stuur aan haar assortiment toegevoegd. Het gaat om de GX, die volgens het merk uit de Giant Group-portefeuille geschikt is voor controle onder de meest uitdagende gravelomstandigheden.

Het is niet voor het eerst dat CADEX zich met een stuur op gravelbikers richt. Een jaar geleden voegde CADEX de AR aan het gamma toe. Dat werd destijds gepresenteerd als een all-road stuur dat ook de gravelaar kon smaken. Dit AR-stuur heeft een flare van 8 graden. Het nieuwe GX-stuur heeft echter een flare van 16 graden en is dus een fractie extremer.

Controle

Met de flare van 16 graden staan de beugels (drops) van het stuur iets verder naar buiten, vergeleken met de AR. Rijd je met je handen in de beugels, dan staan je handen dus iets verder uit elkaar. Dit moet de controle tijdens het stuurwerk ten goede komen, vooral op onverhard terrein is er voordeel.

Andere technische specs zijn de backsweep en outsweep van 5 graden. Bij backsweep gaat het om de horizontale ronding van het stuur, waarbij de uiteinden lichtjes naar de fietser toe buigen. De backsweep verlicht de druk van de armen doordat je bovenlichaam in een meer rechtop zittende houding wordt gebracht. Met outsweep wordt juist de verticale buiging van het stuur aangeduid.

De GX heeft verder een reach van 70 millimeter en drop van 115 millimeter. Deze relatief korte reach en geringe drop zorgen voor snelle handwissels tussen de bovenzijde, hoods en drops voor extra controle in bochten en bij het afdalen. De D-vormige bovenzijde is ietwat afgevlakt, wat het comfort moet vergroten als je met je handen op het stuur zit.

Licht

Het CADEX GX-stuur beschikt over dezelfde carbon layup als de CADEX AR- en Race-sturen. Alleen daar waar nodig zijn carbonvezels met een hoge treksterkte geplaatst. Daardoor ontstaat een sterk, stijf geheel. Het stuur is gemaakt uit één geheel. Dit voorkomt extra gewicht en verhindert de flexibiliteit van gelijmde verbindingen zoals bij traditionele driedelige sturen.

Het stuur in breedtemaat 420 millimeter weegt 190 gram. In totaal zijn er vier breedtematen: 400, 420, 440 en 460 millimeter, gemeten van remgreep tot remgreep. Het GX-stuur heeft een adviesverkoopprijs van 399,95 euro en is vanaf nu verkrijgbaar bij CADEX-dealers. Ga voor meer informatie naar www.cadex-cycling.com/nl.

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE