Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Boerenverstand en burgerzin

De fietser kan weer opgelucht ademhalen. Wij kunnen in coronatijden blijven doen wat we zo graag doen. Fietsen. Liefst solo. Hooguit met z’n tweeën. Het bommetje dat minister Pieter De Crem op donderdagmiddag gooide, werd gelukkig snel onschadelijk gemaakt.

Horror

Toegegeven: ik had even de neiging om te zeggen: “De Crem, in uw Cremlin! In uw kot!”. Het is wat oneerbiedig, ik weet het. Ik was evenwel verontwaardigd door zijn voortvarende en weinig steek houdende uitspraken. Op donderdagmiddag hoorde ik Pieter De Crem verkondigen dat fietsers voortaan niet meer dan 50 kilometer zouden mogen afleggen (“Fietstocht van 50 kilometer kan niet meer”). Even werd zelfs gesuggereerd om het Franse model over te nemen waarbij mensen toegelaten wordt om hooguit één uur te sporten en dat binnen een straal van één kilometer rond zijn/haar woonplaats. Als dat écht zou moeten, dan moet dat maar en leggen we ons daarbij neer. Maar sta me toe om dat toch als een horrorgedachte te omschrijven. Ik en samen met mij duizenden wielertoeristen, stonden natuurlijk meteen op de achterste poten na de door De Crem opgeworpen ‘afstandslimiet’. “Ze gaan ons dat nu toch ook niet afpakken?!”

Waar was de onderbouw?

Voor heel wat actieve fietsers, wielertoeristen en al zeker amateurrenners is 50 km fietsen peanuts. Als dat regeltje er ook nog eens zou bijkomen… Meteen waren er ook twee bedenkingen. Ten eerste: hoe zouden de politiediensten – ‘die om meer duidelijkheid vroegen’ – dat moeten gaan controleren? Zouden ze niet beter de met cavaflessen en chipszakken gevulde winkelkarretjes van sommige jongelui in de gaten houden – waar is da feestje? Hier is da feestje!? En ten tweede: wat was/is de wetenschappelijke onderbouw om tot 50 km te komen en geen 49,9, 10 of 100 km? Het was duidelijk: De Crem sprak voor zijn beurt. Er werd een potje paniekvoetbal gespeeld. Alle begrip dat men in crisistijd het soms even niet meer weet. Maar als je iets verkondigt, doe het dan met de vereiste toelichting en wetenschappelijke onderbouw.

Opluchting

Ik slaakte diezelfde avond nog een zucht van opluchting. Toen duidelijk werd dat ‘good old’ Maggie De Block op donderdagavond De Crem terugfloot en wees op het belang van (alleen) outdoor sporten en de irrelevantie van de afstand die je daarbij aflegt, had ik immers weer hoop. En zeker toen ik ook een uitspraak van viroloog Marc Van Ranst las: “Afstand doet er niet toe”. Het bommetje van Pieter draaide uit op een sisser. Gelukkig. Ik was er gerust op. Misschien dat de fietsers toch nog gewoon hun ding konden blijven doen. Een dag later bevestigde de Nationale Veiligheidsraad dat de huidige maatregelen gewoon werden verlengd. En er kwam ook geen verstrenging voor fietsers.

#ridesolo

Van bij aanvang van de ‘(softe) lockdown’ waarin België terecht kwam, zijn we met Grinta! steevast pleitbezorger geweest van het alleen fietsen (#ridesolo). Of desnoods: solo plus one, met één gezel erbij dus en mét het respecteren van de regels van social distancing. Niet op elkaars wiel plakken dus en elkaars snot opvangen. Als dat werd/wordt gerespecteerd, dan is er geen probleem. Stoppen doen we als fietsers ook al niet meer: je kan ook gewoon nergens meer ‘blijven plakken’. Rondje doen en klaar. Nu, wat betreft die rondjes: we hebben al het een en ander zien voorbij komen op Strava en sociale media. Oliver Naesen en Maxim Pirard bijvoorbeeld. Het olijke duo fietste Oost-Vlaanderen rond en verkende deze week de finale van de E3 Harelbeke… van 2021 dan (!). Tochten van 300 km en meer. Een renner van ons eigen wielerploegje Grinta! Gara haalde het dan weer in zijn hoofd om 401,8 km solo te fietsen. En zo maken er nog duizenden anderen op hun manier het beste van. Fietsen als uitlaatklep, als houvast ook.

Bevoorrecht

En dan besef je: godverdomme, wat een voorrecht genieten wij, als fietsers. Verkloot het dan ook niet, zeg ik er meteen bij. Als de politie duidelijkheid wil over wat mag en niet mag, dan willen we hen bij deze helpen… Spot je één of twee fietsers? Geen probleem, steek er jullie tijd niet in: deze zijn oké. Spot je echter groepjes van drie of meer fietsers: zwier ze op de bon! Duidelijk, toch? En spot je als fietser ook zo’n groepje, doe dan gewoon teken naar die bende en maak vriendelijk maar kordaat duidelijk dat het niet kan. Sociale controle mag in deze. Moet zelfs. Het is een kwestie van burgerzin en gezond boerenverstand. Klaar. Geniet van je fietstocht(en) en blijf gezond!

Tot slot

We zetten graag nog even de regels voor fietsers op een rij. Deze gelden zeker nog tot 19 april en worden mogelijk verlengd tot 3 mei:

• Je fietst alleen, met 1 vriend(in) (respecteer de social distance) of met je gezin (wonende onder hetzelfde dak);
• Je start thuis en eindigt thuis;
• Je blijft nergens zitten;
• Je fietst enkel afstanden die je zelf aan kan. Je neemt dus geen onnodige risico’s die zorgverleners extra zouden kunnen belasten;
• Gebruik je gezond verstand.