Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

BMC pakt zijn Roadmachine onder handen

Hou www.grinta.be in de gaten want in de aanloop naar de Tour de France regent het berichten over nieuwe fietsen. Met de nieuwe BMC Roadmachine konden we nog niet op weg, al kijken we daar wel enorm naar uit.

Voor lang, ver en … hoog!

Ontleed je het gamma racefietsen van BMC, dan is alles wat onder de modelnaam ‘Racemachine’ valt gemaakt om keihard mee te koersen terwijl de ‘Roadmachine’ bestaat om fietsers die lange tochten rijden het leven wat aangenamer te maken. “Er wordt tegenwoordiger verder, langer en sneller dan ooit voorheen gefietst en wie lange ritten maakt, die gaat ook de hoge bergen niet uit de weg. Vandaar dat we onze Roadmachine onder handen namen, kwestie van zijn legendarische veelzijdigheid te koppelen aan een lager gewicht zodat je er beter mee bergop kunt fietsen”, verduidelijkt Mart Otten, Senior Product Manager Road bij BMC. De basis van de Roadmachine is nog altijd een carbon frame met lager aangezette staande achtervork en een op comfort gerichte carbon lay-up. De lay-up werd evenwel aangepast waardoor de bracketstijfheid met vijf procent toenam en de torsiestijfheid van het frame er twintig procent op vooruitging. Nog volgens BMC ging die extra stijfheid niet ten koste van het comfort want uit eigen metingen moet blijken dat de fiets vooraan 25% comfortabeler is dan zijn voorganger.

ICS en bredere banden

Voor stuur en stuurpen houdt BMC vast aan het Integrated Cockpit System (ICS), maar dan met nog meer instelmogelijkheden zodat iedereen zijn fiets perfect aan zijn lichaamsbouw kan aanpassen. De stuurpen is er in lengtes van 55 tot 130 millimeter en zowel in 0 als 12° versie. Met een lage of een hoge spacer tussen de balhoofdlagers en de stuurpen kan je je positie op de fiets nog verder finetunen. Om de Roadmachine nog allrounder inzetbaar te maken trok BMC de voor- en achtervorkpoten nog wat verder open zodat er banden tot 33 millimeter in passen, er werd een specifiek spatbordsysteem voor onder het zadel ontwikkeld en op de bovenbuis zitten extra nokken om nog een bidonhouder te plaatsen zodat je nog langer in het zadel kunt blijven vooraleer je moet bijtanken.

De Roadmachine 01 is beschikbaar in drie afmontages en één frameset. De Roadmachine 01 One (de fiets op de foto’s) is met Sram RED eTap AXS 12-speed onderdelen en Enve SES 4.5C AR carbon wielen het neusje van de zalm, deze fiets kost een forse 10.499 euro. De Roadmachine 01 Two van 9.499 euro doet het met Shimano Dura-Ace Di2 onderdelen en Mavic Kysrium Pro Carbon SL wielen. De Roadmachine 01 Three kost 7.299 euro en koppelt Sram Force eTap AXS onderdelen aan een DT Swiss ERC 1400 wielset. De Roadmachine 01 frameset kost 4.099 euro. Aangekleed met een Shimano Ultegra Di2 groepset en DT Swiss E1800 Spline wielen voert de Roadmachine 02 One voor 4.699 euro het Roadmachine 02 gamma aan. De Roadmachine 02 Two van 3.699 euro zit met zijn Shimano Ultegra mechanische aandrijving en DT Swiss D1850 wielen in het midden van het Roadmachine 02 aanbod, de Roadmachine 02 Three van 2.999 euro is met Shimano 105 aandrijving het instapmodel.

Alle BMC Roadmachine fietsen vind je hier.