Deel dit artikel:

BH Aerolight: aerodynamische fiets met opvallend gevormde voorvork

Nieuws aan het front bij BH Bikes: het merk heeft vandaag de Aerolight gelanceerd. Het is de opvolger van de G8 Disc. De fiets heeft een nieuw design met een in het oog springende voorvork.

Bij de totstandkoming van de BH Aerolight is ingezet op aerodynamica en een licht gewicht. BH geeft aan in de voorbije jaren veel geïnvesteerd te hebben in onderzoek, simulaties en het bouwen van prototypes om kennis te vergaren over het besparen van kostbare seconden met gelijke energie. De nieuwe Aerolight is wat dat betreft het summum binnen de productrange van BH.

De lijnen van het frame en zijn buizen bieden de Kamm Tail-vorm. Die is geen onbekende binnen het gamma van BH. Verschil is dat die nu wordt toegepast op elke mogelijke plek van de fiets. Elke buis heeft een druppelvormige sectie gekregen met een cut-off op het einde. Dit is de oplossing om optimale aerodynamische efficiëntie te bereiken.

Air Bow

De opvallende voorvork maakt deel uit het Air Bow-concept. Ook dat concept is gekozen om de aerodynamische efficiëntie van de fiets te verbeteren. Het concept wordt ook op de achtervork toegepast. De grootte van de binnenruimte tussen de wiel en de vork is gemaximaliseerd. Het doel daarvan is lucht tussen deze twee gebieden te laten stromen. Dankzij de extra ruimte wordt de luchtweerstand verminderd en is er minder turbulentie.

De testresultaten zijn voor BH de bevestiging dat er juiste keuzes gemaakt zijn. De nieuwe BH Aerolight heeft volgens eigen onderzoek een luchtweerstand die 15.9 procent lager ligt in vergelijking met de G8 Disc. Dit resulteert in een besparing van 5 watt op hoge snelheden.

Daarnaast helpt het gebogen design van Air Bow om vibraties te verminderen die door het asfalt worden veroorzaakt. Dit biedt de renner een beter controle en meer comfort tijdens het rijden zonder in te boeten op prestaties.

Laag gewicht, hoge stijfheid

Tijdens het ontwerp van de nieuwe Aerolight is niet alleen gelet op aerodynamica, maar ook naar gewicht en een hoge mate van stijfheid. Dit zijn immers essentiële eigenschappen voor elke wedstrijdfiets. De carbon lay-up is herontworpen, waarbij de diktes van alle punten zijn bestudeerd om de best mogelijke stijfheid-gewicht ratio te bereiken. Hierbij is er gebruik gemaakt van het HCIM-productieproces (Hollow Core Internal Moulding). Het frame met aerolijnen weegt 950 gram.

Volledige integratie

Het nieuwe balhoofd en het stuur zijn volledig geïntegreerd en vormen zodoende een blok van ononderbroken lijnen met de balhoofdbuis. Ook de kabels zijn volledig weggewerkt. Dit komt zowel de aerodynamica als de looks ten goede. Het geïntegreerde design klinkt eveneens door in de zadelpen en het klemsysteem weerspiegeld. De wielas is volledig verborgen.

BH Unique

De nieuwe Aerolight collectie bevat vier modellen met een vanaf-prijs van 5.299,90 euro. De Aerolight gaat mee in het BH Unique-programma. Dat betekent dat hij in 32.000 mogelijke kleurcombinaties geleverd kan worden. Behalve customized modellen zijn er ook vijf standaard kleuren beschikbaar. Alle modellen zijn BH Unique compatibel, voor de twee hoogste modellen is deze service kosteloos.

Extra accessoires

Voor de Aerolight zijn er een speciale bidon met bidonhouder ontwikkeld die goed aansluiten bij de vorm van de Aerolight en de luchtstroom van de fiets niet verstoren. Naast dit bidonsysteem is nog een Aerolight Toolbox voorzien. Met het oog op veiligheid op de weg is er een positieachterlicht in de zadelpen geïntegreerd.