Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Back To The Origine: gravelen tussen Oudenaarde en Wallers

Trek in een gravelavontuur? Doe dan op zaterdag 28 augustus mee aan Back To The Origine: een graveltocht van Oudenaarde naar Wallers en weer terug.

Grinta! lanceerde eerder al ‘Sunny Days in Hell’, een campagne die in feite een ode is aan de kasseien. Parijs-Roubaix werd in april 2019 voor het laatst verreden. Gilbert was destijds de sterkste. Pas in het eerste weekend van oktober staat de helleklassieker opnieuw op de kalender. Grinta! wil niet zo lang wachten. Met allerlei Sunny Days in Hell-evenementen wordt er afgeteld naar de eerstvolgende Parijs-Roubaix. Back To The Origine is één van de opwarmers.

Over kasseien Wallers-Arenberg

Het concept van Back To The Origine spreekt tot de verbeelding. Deelnemers stappen tegen 8 uur in Oudenaarde (aan de achterzijde van het Centrum Ronde van Vlaanderen) op de gravelbike en fietsen vervolgens naar het Noord-Franse Wallers, bekend van het Bos van Wallers. Daar is tevens het keerpunt. De eindstreep ligt in Oudenaarde. Dat maakt de rit in totaal 190 kilometer lang. Er wordt zeker niet aan één stuk gereden: onderweg wacht er nog een bezoek aan Origine Cycles, het Franse fietsenmerk dat vlak bij Wallers hoofdkwartier houdt.

Er zijn relatief weinig hoogtemeters en geen grote technische moeilijkheden. Het betreft een afwisseling van jaagpaden in gravel en passages door de bosrijke gebieden van Noord-Frankrijk. En uiteraard zitten de kasseien van Wallers-Arenberg in de route. De route zal sowieso niet haalbaar zijn voor racefietsen (ook niet met 28 of 30 mm banden), idealiter rij je met de gravelbike maar de mountainbike en cyclocrossfiets kan uiteraard ook. De gemiddelde snelheid ligt op 27 kilometer per uur.

Steak met frieten

De inschrijfprijs per persoon bedraagt 25 euro. Degenen die na afloop ook aanschuiven voor een ‘pavé’ (steak) met frieten in het Peloton Café in Oudenaarde, betalen 45 euro. Inbegrepen in de prijs zijn: de route, technische assistentie (op bepaalde checkpoints onderweg), sportvoeding en -drank, een koerspetje (Bioracer), een bezoek aan Origine Cycles, een goodiebag (waarde: 25 euro) en deelname aan de tombola.

Gerelateerde artikels