Deel dit artikel:

Alpes Vaudoises: perfecte gravelbestemming

Met honderden kilometers aan onverharde paden zijn de Alpes Vaudoises ideaal om te gravelen. Ga je binnenkort naar deze Zwitserse streek? Dan is deze route (39,2 kilometer en 1.370 hoogtemeters) een perfecte keuze. De lus verbindt de Alpenweiden van Villars, Les Diablerets en Gryon met elkaar.

Vanuit Villars-sur-Ollon, een bekende wintersportplaats en eveneens geliefd in de zomer, klim je richting Bretaye. Je komt er via Les Ecovets en de route des Tailles, die je een prachtig uitzicht biedt op de omliggende bergtoppen zoals de Grand Chamossaire en de Dents du Midi. Deze geasfalteerde klim (behalve de laatste kilometer) kan worden vermeden door de trein uit Villars te nemen – mocht het klimmen iets te veel van het goede zijn.

Adembenemend

In Bretaye ga je eerst naar het Lac des Chavonnes. Het restaurant aan de waterkant is hier een ideale stop voor als je je energievoorraad opnieuw wilt aanvullen. Vervolgens passeer je de Tête de Meilleret (1.938 meter) en krijg je een adembenemend uitzicht op het imposante Massif des Diablerets.

Kort na de top van de Col de la Croix die je via de verharde weg passeert, ga je linksaf richting een boerderij. Je nadert hier het meest technische deel van deze route: een afdaling over een pad dat je naar de Taveyanne brengt, een gehucht dat op de monumentenlijst staat. Aangekomen in Le Chaux, in het skigebied van Gryon, daal je via Frience en Solalex af naar Barboleuse. Op dit gedeelte vind je nog genoeg tussenstops voor een maaltijd alvorens je over de weg terugkeert naar Villars.

Goed uitgeruste gravelbike

Deze lus combineert gravelpaden en rustige wegen door het kenmerkende Alpenlandschap. Tip van de routemakers is om met een goed uitgeruste gravelbike naar dit deel van Zwitserland te trekken. Kies in ieder geval voor brede banden om de uitdaging op een comfortabele manier aan te gaan.