Deel dit artikel:

Kask zet met Nirvana in op betere aerodynamica en ventilatie

Met de Nirvana heeft Kask een compleet nieuwe helm geïntroduceerd. Deze combineert aerodynamica met een hoog ventilatieniveau. Hij is bovendien uitgerust met een 3D-geprinte structuur die de bescherming bij een valpartij naar een hogere trede moet brengen.

Helemaal als een verrassing komt de Nirvana niet, want we zagen de renners van Ineos Grenadiers al enkele maanden in koers actief met de nieuwe helm, maar nu heeft het model ook een naam gekregen. Kask claimt dat de Nirvana het summum van snelle en ventilerende aerohelmen is. 

Minder luchtweerstand, meer comfort

De helm is het resultaat van grondige Computational Fluid Dynamics-analyses om de aerodynamica, het ventilatieniveau en daarmee de temperatuurregulatie te verbeteren. Kask strooit met enkele fraaie cijfers. Zo zou de luchtweerstand 35 procent lager liggen en het ventilatievermogen 19 procent beter zijn in vergelijking met concurrerende helmen in de markt, al moeten we daarbij zeggen dat we niet over een duidelijke onderbouwing beschikken. 

Wel gaat Kask iets dieper in op de uitgevoerde tests met betrekking tot de luchtweerstand. Bij een windsnelheid van 45 kilometer per uur en windhoeken van 0, 10 en 20 graden heeft Kask naar eigen zeggen vastgesteld dat de Nirvana minder luchtweerstand produceert dan haar Utopia Y. De Nirvana bespaart volgens het merk 4,4 watt of 72 seconden over 180 kilometer bij een snelheid van 45 kilometer per uur, 6 watt of 7,2 seconden over 20 kilometer bij 50 kilometer per uur en 10,4 watt of 1,2 seconden over 4 kilometer bij 60 kilometer per uur. 

Valbescherming

Een helm moet uiteraard vooral bescherming bieden bij een val. Kask heeft gekozen voor de toevoeging van Multipod. Dat is een 3D-geprinte interne padding die de vrijkomende energie bij een valpartij beter opvangt. Zowel de lineaire impact is de rotatie-impact wordt beter geabsorbeerd.

Pasvorm

De Nirvana is uitgerust met het Octofit+-retentiesysteem van het merk (een draaiknop aan de achterkant van de helm). Kask stelt dat dit systeem de pasvorm en het comfort verbetert en voegt daarbij toe dat langer haar gemakkelijk door de achterkant van de helm kan. Voor dames met een paardenstaart is dat prettig. 

De zonnebrilopening aan de voorkant van de helm is geoptimaliseerd voor fietszonnebrillen van Koo, het huismerk van Kask. Aan de achterzijde bevat de Nirvana reflecterende elementen voor betere zichtbaarheid. Binnenin is gekozen voor een extra voering van merinowol voor meer comfort en betere zweetabsorptie. De Nirvana weegt volgens Kask 270 gram (maat M) en heeft een adviesprijs van 360 euro. Er zijn twee maten (M en L) en vijf kleuren (matwit, matzwart, kersenrood, bosbessen en ultraviolet). 

Gerelateerde artikels