Deel dit artikel:

Eddy Merckx voegt drie stalen Corsa-fietsen toe aan nieuw gamma

Onlangs kwam de herlancering van Eddy Merckx Bikes en nu komt het Belgische merk met een vernieuwd Corsa-gamma. Dat zijn race-, allroad- en gravelmodellen, gemaakt van hoogwaardige, stalen Columbus-buizen.

Al meteen toen Eddy Merckx in de vroege jaren ’80 met zijn eigen fietsen op de markt kwam, genoten ze een straffe reputatie. Na de Professional kwam de Corsa Extra en vervolgens de MX-Leader als het stalen topmodel. Toen Eddy Merckx Bikes onder de vleugels kwam van Belgian Cycling Factory, bleken de stalen modellen nog altijd populair.

“In de recente geschiedenis was Corsa erg niche: we maakten enkel fietsen op maat, in uiterst beperkte oplage. We merkten de afgelopen periode dat de vraag naar stalen fietsen is toegenomen en we hebben die vraag beantwoord”, aldus Jochim Aerts, CEO van Belgian Cycling Factory.

De namen komen overgewaaid uit het aluminium en carbon gamma van Eddy Merckx Bikes. De ‘Corsa Mendrisio’ is de snelle, allround wegfiets. De allroadfiets ‘Corsa Pévèle’ laat je dankzij de genereuze bandruimte kiezen tussen weg of gravel. De ‘Corsa Strasbourg’ is een volbloed gravelfiets. Elk van die drie modellen is beschikbaar in vijf maten, van XS tot XL. Hun geometrie is vergelijkbaar met die van hun carbon tegenhangers. De Corsa-frames zijn voorzien van een Universal Derailleur Hanger (UDH).

De bandruimte bij de Corsa Pévèle.

Columbus

Al sinds het begin zijn de meeste Merckx-frames gemaakt van Columbus-buizen, de referentie in de wereld van stalen fietsen. Voor deze nieuwste Corsa-generatie wordt een mix van Columbus Zona- en Columbus SL-buizen gebruikt. De SL in Columbus ‘SL’ staat voor ‘Supper Leggera’, oftewel super licht. Het is de bekendste Columbus-buizenset, met double butted seamless tubes die koud bewerkt zijn. Columbus Zona-buizen zijn op hun beurt zeer sterk en duurzaam: ze hebben een uitstekende weerstand en zijn betrouwbaar. Toch is het gewicht van dit type buizen relatief laag, met als resultaat het ideale evenwicht tussen gewicht en stevigheid. Het staal bestaat uit Triple/Double butted 25CroMo4 alloy seamless tubeset.

“De mix van SL- en Zona-buizen zorgt voor een snelle, wendbare en comfortabele fiets. Dit is typerend voor stalen fietsen: ze bieden extra rijcomfort en zijn zeer duurzaam. Dat levendige en soepele gevoel is uniek aan de Corsa fietsen”, aldus Stefan Aerts, brand manager bij Eddy Merckx Bikes.

Made in Belgium

Al meer dan veertig jaar worden de stalen en titanium frames van Eddy Merckx Bikes gelast door meesterlasser Johan Vranckx. Hij werd destijds zelf uit de klas geplukt door ‘de Kannibaal’. Johan leerde de kneepjes van het vak bij De Rosa in Italië en Litespeed in de VS. Hij last de Corsa-frames in zijn atelier dichtbij Brussel. Nadien worden ze in de fabriek van Belgian Cycling Factory gelakt en opgebouwd tot de afgewerkte fietsen. Het productieproces is dus 100% Belgisch vakmanschap.

Online configureerbaar

De nieuwe Corsa-fietsen zijn beschikbaar via de online configurator van Eddy Merckx. Het is daardoor mogelijk om zelf het design, de kleuren en de afmontage te kiezen. “Stalen frames worden vaak gewaardeerd door hun tijdloze uitstraling”, verduidelijkt Aerts. Dankzij de verschillende designs en kleuren in de configurator kan de klant zelf kiezen hoe klassiek of extravert hij wil gaan in het ontwerp van zijn fiets.” Een Corsa bestellen kan rechtstreeks via de Eddy Merckx-website, of via een fietshandelaar. Framesets starten van 1999 euro, complete fietsen vanaf 3529 euro (met Shimano 105 Di2).

Meer info op de website van Eddy Merckx Bikes >>

Gerelateerde artikels