Deel dit artikel:

100% Getest Video: Aurum Magma

Ivan Basso en Alberto Contador zijn na hun rennerscarrière duidelijk hun ambitie nog niet kwijt. Na hun eerste merk Bend 36, een reeks verzorgingsproducten, hebben ze nog een versnelling hoger geschakeld om een fietsmerk uit de grond te stampen. De Magma is de eerste worp en hij heeft meteen de karakteristieken die we zouden verwachten bij een fiets die is bedacht door twee groterondewinnaars uit Spanje en Italië.

De twee klimmers wilden een heel uitgebalanceerd rijkarakter en mikten daarom niet op een ultralaag gewicht. Zonder verf komt een maat 54 op zo’n 805 gram. Wel is er wat aero-optimalisatie aan te pas gekomen. We zien hetzelfde type buizen als bij veel andere semi-aero racefietsen, namelijk met een ronde voorkant en een scherper afgesneden achterkant. Zo’n vorm moet de luchtstroom laten denken dat de buis doorloopt zoals de vleugel van een vliegtuig. Net zoals bij andere merken wordt gebruikgemaakt van computerberekeningen om tot het ideale ontwerp te komen. Volgens Aurum is de Magma ook getest in de windtunnel. Zoals je mag verwachten van een high-end frame, krijgt elk van de zes maten zijn eigen specifieke buizen, zodat het karakter in alle maten behouden blijft.

Vleugje klassiek

Opluchting overviel ons toen we zagen dat Aurum tegen de stroom in zwemt en kiest voor een standaard stuur- en zadelpen. Dat maakt het namelijk veel gemakkelijker als je iets wil veranderen. Toch ziet alles er heel gestroomlijnd uit. Dat komt enerzijds door een goed werkende en vlot bereikbare interne zadelpenklemming en anderzijds door een eigenzinnig alternatief voor een interne kabeldoorvoer onder de stuurpen. De kabels lopen namelijk niet door maar onder de pen en komen het frame binnen door een horizontale sleuf bovenaan in de balhoofdbuis. Het is een vernuftige oplossing, maar wel eentje die er waarschijnlijk voor zal zorgen dat je jouw remleidingen af en toe zal moeten vervangen. Door de scherpe bocht die de leidingen maken, is het namelijk onvermijdelijk dat ze schuren over de rand van de opening en na verloop van tijd merk je dat daar sporen van te zien zijn op de remleidingen.

Strakke bak

Na testritten op zowel vlakke als heuvelachtige parcoursen kunnen we met zekerheid stellen dat het een stijve en directe koersfiets is. Geen wonder dat we de Magma dus ook al in het peloton hebben gezien, met name bij de Eolo-Kometa-ploeg die je misschien al hebt opgemerkt in de Tirreno-Adriatico of de Giro d’Italia. Efficiëntie stond duidelijk bovenaan de wensenlijst van Basso en Contador, want er lijkt niet veel energie verloren te gaan, noch bij het accelereren, noch bij het insturen. Naar onze smaak had er iets meer levendigheid in deze Aurum mogen zitten, maar wie ‘strak’ en ‘snel’ naar voren schuift als de belangrijkste eigenschappen voor een fiets, zal niet ontgoocheld zijn.

De bijna horizontale bovenbuis, de ranke voorvork en de intussen klassiek geworden plaatsing van de staande achtervork geven de Magma een heel stijlvol uiterlijk. Zeker in de lichtblauwe uitvoering is het een prachtige verschijning. Ondanks de dunne buisjes van die staande achtervork ligt het comfortniveau niet gigantisch hoog. Deze strakke bak is eerder aan de harde kant, wat wel past bij een fiets die mee bedacht is door twee Zuid-Europese klimmers. Daardoor is deze Aurum een fiets voor ambitieuze renners en recreanten, en daar is helemaal niets mis mee.

Wil je toch wat meer demping op slechte wegen, dan kan je maximaal gebruikmaken van de ruimte die het frame biedt om banden tot 30 millimeter breed te monteren. De Schwalbe Pro One in 25 millimeter is een topband qua grip en rolweerstand, maar dit frame lijkt bijna te vragen om nog iets breder rubber. Dan zal het rijkarakter nog beter in balans liggen, zo durven we te vermoeden. De geometrie is eveneens van de sportieve soort en ligt in lijn met een Cannondale Supersix of Specialized Tarmac.

Ex-renners met oog voor detail

Geen idee of de twee ex-renners ermee te maken hebben, maar het oog voor detail bij de afwerking van deze Aurum is opvallend. De handige uitwerking van de zadelpenklemming hebben we al vermeld, maar er zijn ook kleinere zaken, zoals de top cap met de A van Aurum, het uitstekende stuurlint met het logo op, en de algemene afwerking van het frame. Je merkt dat hier ervaren en veeleisende mensen aan hebben gewerkt, en dat is wat je wil als je meer dan 4000 euro neertelt voor een frameset. Daarmee positioneert de Magma zich tussen de toppers van merken met een grotere bekendheid, wat duidt op een gezonde dosis durf en ambitie. Er zou trouwens ook een gravelbike zitten aan te komen, dus het blijft niet bij één model.

In België wordt Aurum exclusief verdeeld door HBC Bike Store in Sint-Niklaas en toen we onze testfiets gingen afhalen in de winkel, zagen we dat we verwend waren met een custom afmontage – een specialiteit van deze experts in ‘premium bikes’. De SRAM Red eTap AXS-groep geniet van strak en draadloos schakelen op de twaalf kransjes achteraan en de powermeter in de crank liet zich meteen verbinden met onze fietscomputer. De ENVE-combinatie staat bekend om zijn mix van een laag gewicht met een hoge betrouwbaarheid, en de DT Swiss ARC 1400-wielen zijn aero wielen die zich niet meteen van de wijs laten brengen door wat zijwind. In combinatie met het lichte maar niet superlichte frame zorgt dat voor een totaalgewicht van 7,18 kilo en daarmee doet de Magma het helemaal niet slecht.

Conclusie

De vlotheid waarmee deze Magma zich op gang laat brengen en houden is een van de voornaamste verkoopsargumenten. Rij je bergop, dan nodigt hij uit om nog wat sneller te gaan – exact zoals je zou verwachten van een fiets die is ontwikkeld door Alberto Contador en Ivan Basso. Hun keuze voor traditionele stuur- en zadelpennen juichen we toe, alleen zijn we benieuwd naar de invloed van die scherpe sleuf op de kabels op langere termijn. Met deze looks mag de Aurum zich volgens ons terecht bij de droomfietsen rekenen.

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE