Rondfietsen in een ‘Ultralight Mesh’-truitje en een korte broek: ik kan er tijdens deze kletsnatte winterdagen enkel maar van dromen. De testritten in deze outfit dateren dus nog van de heerlijke nazomer die we in september en oktober beleefden. Desalniettemin (geweldig wanneer ik dat woord er eens tussen kan gooien) kan ik me het comfort van truitje én broek nog wonderwel voor de geest halen. Velocio wist me eerder al te verrassen met het draagcomfort van het Concept-truitje en de Signature bibshorts en doet dat nu vlotjes over met de Ultralight-productlijn.
De naam zegt het zelf: het Ombre Ultralight Mesh jersey is gemaakt van vederlicht en goed ademend, gerecycleerd polyester en is daardoor erg draagbaar tijdens warme zomerdagen. De snit is sportief, maar toch is de pasvorm comfortabel en ook de maatvoering is vrij standaard. Je hoeft jezelf dus niet in zevenentwintig bochten te wringen om het fietstruitje aan te trekken of sowieso een grotere maat dan gewoonlijk te bestellen. Doorgaans draag ik ‘smallelkes’ en dat is dus ook bij Velocio mijn maat.
De stof van het Velocio-truitje sluit netjes aan de contouren van je lichaam aan, maar op al te veel spiercompressie hoef je niet te rekenen. Al is die natuurlijk eerder ter hoogte van je dijen van belang. Wat ik bij jerseys in lichte, mesh-achitge stof vaak vervelend vind, zijn de achterzakjes die snel doorhangen wanneer je er spullen instopt. Dat is hier gelukkig niet het geval: de zakken op je rug zijn dubbel gevoerd. Ook leuk zijn de kraagloze afwerking en de wat langere mouwen. Zo ben je mee met de tijd en het geeft het Ombre Ultralight Mesh-truitje toch de wedstrijdlook die we met z’n allen stiekem cool vinden.
Mocht je je nog afvragen waar de naam ‘Ombre’ vandaan komt, dan geef ik nog even mee dat het slaat op het motiefje dat op de trui wordt geprint. Het Ombre Ultralight Mesh jersey is beschikbaar in acht maten en drie kleuren: deep sea is de knappe, blauwgroene variant die ik mocht uitproberen. Daarnaast heb je ook nog ‘Meringue’ beige en ‘Oxide’ rood.
Niet onbelangrijk: kledij van Velocio is ‘Made in Alabama’ en komt dus niet uit het Verre Oosten. Dat laat zich weliswaar wat voelen in de prijs. Voor dit Ombre Ultralight Mesh jersey betaal je 175,95 euro. Weet wel dat Velocio erg inzet op duurzaamheid en een goeie reparatieservice aanbiedt. Dat is één manier waarop het merk de ecologische impact van de fabricage van fietskledij wil verminderen.
Ultralight bibshorts
Naast het Ombre Ultralight Mesh jersey brengt Velocio ook een Ultralight bibshort uit. Die weegt merkelijk minder dan de Signature bibs, wat dus ook betekent dat het textiel een beter ademend vermogen heeft en sneller opdroogt. Anderzijds is ook hier de spiercompressie niet de reden waarom je deze broek zou aanschaffen. Die mag wat mij betreft nog wat meer zijn.
De gekruiste bretellen voelen stevig aan en hebben geen stiknaden, waardoor ze niet gaan irriteren aan je schouders. De snit van de bib is eerder klassiek: de broekspijpen zijn wat aan de korte kant en twee elastische stroken die horizontaal gestikt zijn, houden die pijpen op hun plaats rond je dijen. Die combinatie is dan weer een beetje ‘oldschool’ en past naar mijn gevoel niet 100% bij de ‘racey’ look die het truitje wel heeft.
Het zeemvel in de broek beviel me dan weer heel erg. De perforaties geven ook dit lapje textiel het nodige ademend vermogen, terwijl de verschillende zones van densiteit de juiste ondersteuning bieden waar nodig. Net als de truitjes, worden ook de broeken van Velocio in acht maten uitgebracht zodat iedereen een perfect passende bib kan vinden.
Deze Ultralight Bibshort is verkrijgbaar in zwart of donkerblauw en moet 240,95 euro kosten.
Meer info vind je op de website van Velocio.