Deel dit artikel:

100% Getest: Vaude Trailfront II-stuurtas

Op een mountainbike- of breed gravelstuur heb je plaats om een grote stuurtas te monteren, als je veel spullen wil meesleuren. Enig probleem: zo'n tas zakt vaak tot tegen je voorband en dan mag je constant alles terug aanspannen. Niet zo met deze Trailfront II van Vaude.

Vaude staat bekend om zijn ecologisch verantwoorde, duurzame aanpak. Het Duitse familiebedrijf lijkt er alles aan te doen om wereld een betere plek te maken en pakt dan ook uit met tal van groene labels. Zo is deze stuurtas klimaatneutraal gecompenseerd, is het gemaakt in een faire werkomgeving en volgens de correcte sociale en milieunormen, met duurzame materialen. Klinkt misschien voor sommigen allemaal wat zweverig, maar feit is wel dat Vaude bij de koplopers zit op het vlak van duurzaamheid en dat heeft ook voor de consument voordelen. Zo kan je relatief gemakkelijk reserve-onderdelen kopen voor je Vaude-spullen, zodat ze effectief langer meegaan. Dat konden we zelf meteen ondervinden, want bij het eerste gebruik forceerden we domweg een van de sluitingen en trokken we die kapot – lompe handen, we weten het.

Daarna restte er ons maar één ding: de waterdichte, fluogele tas compleet volstouwen (maximale capaciteit is 13 liter) en de ruwste paden opzoeken. Let daarbij op bij dit type tassen die je aan beide zijden moet oprollen, want als de tas te breed is om tussen je shifters te passen, mag je opnieuw beginnen met je Tetris-project. Zorg bovendien dat de tas voldoende vol zit, zodat ze stevig in de holster zit en de aanwezige spullen niet rammelen in de lege ruimte.

Na inachtneming van die voorwaarden trokken we vele malen op (het grind)pad. Bij een correcte manier van inpakken hadden we telkens voldoende plek om comfortabel onze remhendels te kunnen bedienen en bleef alles perfect op zijn plek. Bij twijfel kan je gewoon de instructies raadplegen, want die staan gewoon op het label dat aan de holster is bevestigd. Doe de handelingen in de juiste volgorde, trek alle riempjes strak aan en je zit altijd goed. Ben je iets te enthousiast geweest met het vullen, dan wordt het stuurgedrag natuurlijk wat loom, maar dat heb je bij elke stuurtas. Ook handig: met de riempjes kan je bijvoorbeeld een slaapzak bovenop de tas bevestigen en je kan ze bevestigen aan de roltas om die over je schouder te dragen.

Bereik je de aankomst van je rit, dan kan je de waterdichte tas er relatief snel uithalen en de volgende dag terug instoppen, zonder dat je van nul moet herbeginnen, want de holster kan je gewoon laten zitten. Alle materialen lijken slijtvast en bestemd voor ruw gebruik. Daar zullen toegewijde bikepackers natuurlijk blij mee zijn.

In de bergen zijn we niet geraakt, maar op een technische MTB-omloop bewees de tas zijn standvastigheid.