Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

100% Getest: Specialized Pathfinder PRO

Grinta! kon deze zomer de nieuwe Specialized Pathfinder PRO gravelbanden al in primeur testen tijdens ons Mountainbike van Vlaanderen experiment op een Specialized Diverge Expert X1 gravelbike, maar nu zijn de Pathfinder PRO banden ook verkrijgbaar voor het grote publiek. En mogen wij zeggen wat we er van denken.

Specialized had voor de gravelrijders als de Sawtooth en de Tracer PRO banden in het aanbod, maar positioneert tussen die twee banden nu de Pathfinder PRO. De Sawtooth is met zijn rond profiel en minimale groeven bedoeld om hoofdzakelijk op de weg gebruikt te worden, Specialized omschrijft het ideale gebruik van deze band als 80% road en 20% off-road . De Sawtooth is tubeless ready, kost 39,90 euro en is in vier maten beschikbaar: 650b x 42 mm, 650b x 1,75” (47 mm), 700 x 38 mm en 700 x 42 mm. De Tracer PRO is eveneens tubeless ready en kost ook 39,90 euro. Met zijn agressiever, pijlvormig profiel wordt deze band aanbevolen als je voor 80% off-road en slechts 20% op de weg gaat fietsen. Qua maatvoering is hier keuze uit 700 x 33 mm, 700 x 38 mm, 700 x 42 mm en 700 x 47 mm. Alle vier de maten hebben een BlackBelt lekbeschermende laag, de twee breedste varianten van de Tracer voegen daar een Endurant karkas aan toe.

De Pathfinder PRO moet dus zijn pad zien te vinden tussen de Sawtooth en de Tracer PRO. Volgens Specialized is de band ideaal voor wie de helft van zijn tijd op de weg fietst en de andere helft van zijn kilometers onverhard maakt. Specialized Benelux biedt de Pathfinder PRO in twee versies aan: een 650b x 47 mm versie aan 44,90 euro per stuk en de 700 x 38 mm banden waarmee Grinta! in de Mountainbike van Vlaanderen aan de slag ging kost 39,90 euro. De Pathfinder PRO banden worden opgebouwd rond een 120 TPI karkas (TPI staat voor ‘thread per inch’, het karkas is dus geweven van een stof die uit 120 draden per duim bestaat) waar Specialized zijn bekende Gripton rubbermengsel op legt. Het profiel houdt het midden tussen dat van de Sawtooth en dat van de Tracer PRO, precies omdat de Pathfinder er qua gebruik ook netjes tussenin zit. Het centrale gedeelte van het loopvlak is profielloos om de weerstand op de weg tot een minimum te herleiden. Links en rechts van het centrale loopvlak zitten een aantal kleine, lage nopjes en aan de beide zijkanten van je iets grotere schoudernoppen. Extreem zijn die schoudernoppen allerminst want het profiel van de Pathfinder PRO blijft uitgesproken ‘rond’ waardoor de band op de verharde weg heel progressief en voorspelbaar op hellingshoek gaat. Tubeless gemonteerd om een paar Roval C38 Disc wielen opteerde ik voor de Mountainbike van Vlaanderen (75% onverhard en 25% op de weg, zoiets) voor 1,75 bar in de voorband en 2,0 bar in de achterband. Ruim onder de aanbevolen bandenspanning van 3,5 tot 5,5 bar, al vind ik die laatste twee waarden wel héél erg hoog voor een 38 mm gravelband. Ga je met 5,5 bar off-road met de Pathfinder, dan stuiter je zo het decor in.

Met de gekozen bandenspanning voelde ik vooraan slechts een paar keer een steen de velg raken, maar dankzij de tubeless setup was van stootlekken geen sprake. De rolweerstand op verharde wegen is lekker laag en dat voel je niet alleen, dat hoor je ook want de Pathfinders zijn bijna fluisterstil. Op droge gravel- en stofpaden is de grip prima, zowel rechtdoor, in de bochten als bij het klimmen. Op heel steile stroken is het met het minimale profiel wel aan te raden om een zo licht mogelijke versnelling te kiezen en zittend te klimmen. Ga je recht op de pedalen lopen en verleg je je lichaamsgewicht te ver naar voor, dan verlies je achteraan sneller grip dan met een echte noppenband. Op vochtige ondergrond loopt het minimale profiel van de Pathfinder PRO snel vol.

Is de Pathfinder PRO een nuttige aanvulling op het Specialized gravelbandengamma? Absoluut, al maakt hij mijns inziens vooral de Sawtooth het leven zuur. Met zijn pijlvormig profiel heeft de Tracer PRO off-road beduidend meer grip dan de Pathfinder, dus die twee banden kunnen perfect naast mekaar staan. Maar de rolweerstand van de Pathfinder PRO is zo laag dat je hem ook prima op de weg kunt gebruiken waardoor de Sawtooth een beetje overbodig is geworden.

Alle Specialized-banden vind je hier.