Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

100% Getest: Selle San Marco Shortfit Carbon FX Wide

Uiteraard zijn geen twee achterwerken identiek en heeft iedereen zijn eigen rijstijl zodat het voor zadelfabrikanten niet eenvoudig is om een universeel goed product te maken. Klik je bij Selle San Marco evenwel op de tab ‘road’, dan krijg je op de website zomaar eventjes 68 verschillende zadeltypes te zien. De Shortfit Carbon FX Wide is één van de recentste aanvullingen op het gamma.

Had je vroeger brede en smalle zadels, voor dames of heren, met een carbon, titanium of stalen rail en mogelijks met of zonder anatomische uitsparing, dan kan je sinds een dikke twee jaar ook kiezen voor een lang of een kort zadel. Korte, brede zadels zijn de trend van het moment en elke zichzelf respecterende zadelfabrikant surft mee op de golf die Pro en Specialized in gang zetten. Vandaar dat ik de Selle San Marco Shortfit Carbon FX Wide hier vergelijk met de PRO Stealth carbon en het Specialized Power Expert zadel.

Het Selle San Marco Shortfit Carbon FX Wide zadel meet 250 x 144 mm en weegt dankzij de 7 x 9 mm carbon rail slechts 140 gram. En dat laatste is opmerkelijk want Selle San Marco claimt een gewicht van 150 gram. Dit zadel kost 199 euro. Ter vergelijking: het PRO Stealth carbon zadel meet 254 x 150 mm, weegt 175 gram en kost 189,99 euro en het Specialized Power Expert zadel van 240 x 150 mm en 225 gram verandert voor 129,99 euro van eigenaar.

Qua zadelvorm is de Shortfit Carbon FX Wide de meest opmerkelijke zitbank van de drie. Aanvankelijk had ik mijn twijfels bij de wel heel brede, afgeronde neus van het zadel (50 mm breed, dat is even breed als de stompe neus van het PRO Stealth zadel en 10 mm breder dan de neus van het Specialized Power Expert zadel) en de nadrukkelijk ‘gekuipte’ vorm van het Selle San Marco zadeldek met enorme anatomische uitsparing.

Draaikont zit stil

Op de fiets ben ik immers een ongelooflijke draaikont zodat ik geen groot fan ben van uitgeholde zadels die je tijdens de rit nadrukkelijk in één positie ‘vastzetten’. Uit een recente bikefitting bleek evenwel dat ik wel degelijk geholpen ben met een Power-zadel wat mijn bekken meer steun en stabiliteit geeft en die gunstige effecten ervaar ik nu ook op het Selle San Marco zadel. Ik zit stabieler in het zadel, verschuif duidelijk minder en ondanks de vastere positie op de fiets heb ik geen last van schuurwondjes of ontstekingen van welke aard dan ook. Ondanks de breedte van de neus schuur ik er ook niet met de binnenkant van mijn dijen tegenaan.

Levensduur = duur leven

De afwerking van het zadel is prima en het gewicht is laag, al mag je dat ook verwachten van een zadel dat net geen tweehonderd euro kost. Een minpuntje is wel dat het zadel heel laag boven de rails is opgebouwd. Gemonteerd op sommige zadelpennen kan het gebeuren dat de onderkant van het zadel al snel beschadigd wordt omdat het zadeldek onder invloed van je lichaamsgewicht altijd een beetje doorzakt waarna de onderkant van het zadel over de kop van de zadelpen schuurt. De randen van het zadel zijn ook vrij dun en scherp zodat voorzichtigheid geboden is als je je fiets tegen een muurtje parkeert. Selle San Marco had er beter aan gedaan om de beide zijkanten van het zadel met wat slijtvast materiaal (kevlar of iets dergelijk) te versterken om de levensduur van het zadel te verlengen. Jammer is ook dat Selle San Marco aan de achterkant/onderkant van het zadel geen systemen voorziet om bijvoorbeeld een zadeltasje of een lampje te bevestigen.

Alle details van het zadel vind je hier.