Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

100% Getest: Sealskinz Lightweight overshoe en MTB Mid Sock

Blader je door de catalogus van een touroperator op zoek naar een zonnige bestemming, dan sla je de pagina’s over Groot-Brittannië geheid over. Omdat het in Engeland altijd regent en koud is, toch? Ideale omstandigheden dus voor de ontwikkeling van producten die een sporter warm en droog moeten houden.

Tijdens de Tortour CX van begin dit jaar en in de weken daarop volgend maakte ik van de ellendige weersomstandigheden gebruik om een aantal set-ups voor warme en droge voeten uit te proberen. Eén daarvan was de inzet van een paar Sidi Diablo schoenen (de 100% getest van die schoenen lees je hier ), maar twee andere mogelijkheden worden door het Britse Sealskinz aangereikt.

Iedereen die ooit al naar een fietsbeurs ging kent Sealskinz. Want op elke beurs waar Sealskinz aanwezig is, jaagt de fabrikant een jongedame met een paar waterdichte sokken aan een bak met water in. Om de hele dag pootjebadend beursbezoekers uit te leggen dat de sokken dankzij een membraan waterdicht en toch ademend zijn. Het is trouwens met deze waterdichte sokken dat Sealskinz furore heeft gemaakt. Een jaar of vijf geleden had ik al eens een paar Sealskinz sokken in test en de vooruitgang die de fabrikant in de voorbije jaren boekte is opmerkelijk. Voelden die eerste sokken nogal lomp aan, dan valt dat bij de MTB Mid Socks een stuk beter mee. OK, het voelt nog steeds niet aan als een klassieke koerssok en vooral aan de dikte van de sok moet je een beetje wennen, maar problematisch is dat gevoel allerminst. Hou er wel rekening mee dat je in je schoen wat extra ruimte nodig hebt voor die sok.

De neus en de hiel van de sok zijn verstevigd en op vlak van waterdichtheid zit je met de Sealskinz MTB Mid Socks honderd procent safe. De toevoeging van een silicone strip aan de binnenkant van de schacht is een heel functionele aanvulling want deze strip voorkomt dat de sok afzakt en maakt het tegelijk onmogelijk dat water via je onderbeen toch je sokken in sijpelt. 55 euro voor een paar sokken is niet goedkoop, maar de Sealskinz sokken zijn duurzaam en behouden ook na een aantal wasbeurten hun waterdichtheid. En omdat je de sok meteen op de huid draagt en daar je waterdichte laag creëert, zijn overschoenen niet nodig.

Van overschoenen gesproken trouwens, die heeft Sealskinz ondertussen ook in het gamma en Grinta! testte de Lightweight overshoe van 45 euro. De naam ‘Lightweight’ in het verhaal is belangrijk want de overschoenen zijn licht gevoerd waardoor ze heel soepel zijn en je ze dus gemakkelijk over je schoen aantrekt. Maakt niet uit of dat over een raceschoen of over een mountainbikeschoen is want de onderkant van de overschoen is helemaal open. Met een brede velcro borg je de overschoen over de zool van je schoen. Voor- en achteraan zijn de Lightweight overshoes versterkt, de waterdichte buitenlaag van de Lightweight overshoes is niet de sterkste van het lot. Vooral aan de rechterkant van de fiets pak je de zaken best voorzichtig aan want een tik van je voet tegen een kettingblad volstaat om de waterdichte buitenlaag van de overschoen te perforeren. Zo lang je dat niet doet zijn de Sealskinz overschoenen perfect waterdicht en aan de binnenkant van de schacht zit een silicone strip om insijpeling van water te voorkomen. Dat lukt als je de overschoen meteen op de huid draagt, combineer je de overschoen met beenwarmers dan zal er vanaf de natte beenwarmers wel nog wat water in de sokken en schoenen afdalen.

Heel handig zijn de grote lussen achterop de overschoen die het aantrekken vergemakkelijken en de plastic velcro waarmee je de sluitrits borgt is heel slim bedacht. Klassieke ‘stoffen’ klittenbandsluitingen zijn heel gevoelig voor vuil, maar daar heeft de plastic velcro geen last van. Merk trouwens op dat in het voorbije jaar het design van de Lightweight Overshoes een beetje werd aangepast, zonder dat er echter aan de functionaliteit iets werd veranderd.

Dus, welke wordt het? Het voordeel van de Sealskinz MTB mid socks is dat ze duurzaam zijn en de waterdichte laag meteen om je voet creëren, keerzijde van de medaille is dat ze nog altijd niet aanvoelen als een klassieke fietssok. Met de Lightweight Overshoes hou je je voeten droog en je schoenen proper, maar de soepele overschoenen zijn niet de sterkste van wat er allemaal op de markt verkrijgbaar is.

Meer info nodig? Raadpleeg https://passionforcycling.be en www.sealskinz.com

Gerelateerde artikels