Deel dit artikel:

100% Getest: Santini gravelcollectie

Wanneer straks een renner de eerste gele trui in de Tour de France aantrekt, dan zal dat er vanaf dit jaar eentje zijn van Santini. Maar de Italiaanse kledingfabrikant richt de pijlen ook op gravelrijders. Wij kregen een heel verrassend pakketje gravelkledij toegestuurd vanuit Bergamo en gingen er de afgelopen weken mee op pad.

Een verrassend pakketje? Zeker: want er zat geen ‘gewoon’ fietstruitje bij. Wél een licht t-shirt met subtiele camouflageprint voor hete zomerdagen en een soortement merino polo die multi-inzetbaar is: het Gravel Delta T-shirt en het Summer Gravel Shirt. Daarnaast vonden we ook de Gravel Bibshorts en Nebula Gravel Wind Vest in de doos.

Santini Gravel Delta T-shirt

Je zou door de geribde structuur en uitgevlakte kleuren haast denken dat het een onderhemdje is, maar neen: Gravel Delta is een multifunctioneel t-shirt dat je zowel op als naast de fiets kan dragen in warme omstandigheden. De reden waarom de stof ribbeltjes heeft, is tweeledig: lucht stroomt beter langs je lichaam en dus koel je efficiënter af. Anderzijds zorgt het ook voor een betere afvoer van zweet. De pasvorm van het shirt is eerder comfortabel dan strak te noemen. De mouwen komen – zoals dat tegenwoordig hoort – tot net boven de elleboog en sluiten rond je bovenarmen iets nauwer aan dan rond je middel en borstkas. Maar vooral de look van het ding is best cool. Camo-print op offroad kledij is en blijft een klassiekertje, toch?

De twee achterzakken worden met verticale ritsen afgesloten, al gaan die snel doorhangen. Echt ideaal is het dus niet om hier bijvoorbeeld je smartphone in op te bergen.

Adviesprijs: 69 euro – Verkrijgbaar in drie kleuren (groen, oranje en beige).

Meer info op de site van Santini.

(lees verder onder de foto)

Santini Summer Gravel Shirt

Ons testexemplaar van het Summer Gravel Shirt in kaki groen lijkt wel weggeplukt uit de kleerkast van Volodymyr Zelenski, maar ook dit hemdje is bedoeld om jou er op de fiets even stoer te doen uitzien als ernaast. De mix van polyester en merinowol geeft de zachte stof antibacteriële eigenschappen en maakt het shirt draagbaar bij zowel hoge als wat lagere temperaturen. Al voelt het boven de 25 graden toch echt wel te warm aan en opteren we liever voor ander materiaal.

De pasvorm is – zelfs in maat S – heel erg los, niet iedereen houdt daarvan. Bijgevolg kan je ook in de grote achterzak met ritssluiting weinig zwaardere spulletjes kwijt, want die liggen gedurende de rit de rammelen op je rug of te bengelen langs je zij. Het Gravel Shirt is ook beschikbaar met lange mouwen én in een grijze variant.

Adviesprijs: 119 euro.

Meer info op de website van Santini.

(lees verder onder de foto)

Santini Gravel Bibshorts

Ook bij Santini werden de gravelspecifieke bibshorts uitgerust met extra zakjes in mesh. Geen overbodige luxe wanneer je met één van de bovenstaande truitjes op pad bent. Je kan je spullen hier dus wel vrij praktisch kwijt in drie zakken: twee op je dijen, één op de rug.

De stevige, diagonaal geweven stof biedt veel compressie en door het hoge voorpand voelt de broek ook rond je buik strak aan. Voor sommige gravelaars misschien iets té… Silicone in een honingraatmotiefje houdt de broek ook rond je dijen altijd strak op zijn plaats en over de zeem alvast niks te klagen, ook niet tijdens langere afstanden. Al is dat natuurlijk persoonlijk en vaak afhankelijk van de combinatie met bepaalde zadels. De ‘camel toe’ die je rechtstaand lijkt te hebben met dit zeemvel, moet je er wel bij nemen 😉

Adviesprijs: 169 euro – Deze bibshorts zijn verkrijgbaar in groen en zwart.

Meer info op de site van Santini.

(lees verder onder de foto’s)

Santini Nebula Wind Vest

Ook hier zou het camouflagemotiefje op deze windstopperJani Kazaltsis doen huiveren, maar wij vinden het best stoer en vooral ook goed te combineren met de andere stukken van de Santini-collectie. Superhandig bij de Nebula Wind Vest is de dubbele ritssluiting waardoor je het onderste deel van je windstoppertje kan laten openstaan. Ook de drie stevige achterzakjes bewijzen hun nut, al zijn de twee buitenste exemplaren wel heel smal. De middelste achterzak doet tevens dienst als opbergetui wanneer je hem binnenstebuiten draait en het vestje erin propt. De pasvorm is strak!

Adviesprijs: 89 euro – Verkrijgbaar in groen en grijs.

Meer info op de site van Santini.