Deel dit artikel:

100% Getest: Ridley Kanzo Adventure

Gravelbike van het Jaar 2022 / Deelnemer #2 – Voor de verkiezing van Gravelbike van het Jaar vaardigt Ridley de jongste telg in de Kanzo-familie af: de nieuwe Kanzo Adventure. Dat is volgens de fietsenbouwer uit Paal-Beringen een fiets waarmee het een heus festijn wordt om van de platge(t)reden paden af te wijken. We gaven deze gravelbike met mountainbiketrekjes de sporen op ons testparcours en voelden dat het goed was!

Wist je dat Ridley één van de eerste Europese merken was die in 2015 gravelbikes begon te bouwen? Daarmee verdient de Belgische fietsenbouwer wat ons betreft heel wat kudos. Even een geschiedenislesje: de X-Trail carbon was destijds een geheel nieuw frame met een eigen geometrie en hij bestaat vandaag nog steeds, weliswaar onder een andere naam. De Kanzo Speed is de X-Trail van weleer en zit middenin de ‘grijze zone’ tussen een weg- en een gravelframe. Maar in plaats van de X-Trail a.k.a. Kanzo Speed te proberen boetseren tot een manusje-van-alles, trok Ridley de afgelopen jaren resoluut de kaart van de diversificatie. Eén gravelbike bouwen waarmee je elke grindminnaar bedient? Onbegonnen werk vinden ze in Paal-Beringen. Beter is het om met een paar specifieke fietsen in te spelen op specifieke gravelnoden, aldus Ridley. En dus werd in 2019 de uitstekende Kanzo C Adventure aan de collectie toegevoegd: een fiets met ruimte voor banden tot 45 à 47 mm breed, waarmee Ridley het hart wou stelen van gravelrijders die regelmatig wat ruwere ondergronden en modderige landwegen opzoeken. Een jaartje later, in 2020, volgde dan weer de Kanzo Fast: een razendsnelle aero gravelbike waarvoor de mosterd bij de Ridley Noah Fast werd gehaald. En nu komt men dus met een vierde model voor de dag: de Kanzo Adventure.

Een gravelbike voor het zwaardere werk: dat is de Ridley Kanzo Adventure ten voeten uit.

Stabiel, comfortabel en strak ogend

De vraag is maar of de nieuwe Kanzo Adventure de Kanzo C Adventure uit 2019 niet teveel zal kannibaliseren en die op termijn uit het gamma verdrijven. Want in feite vergroot de Kanzo Adventure een paar eigenschappen van het vorige model flink uit. Dit is een fiets voor – hoe kan het ook anders – avonturiers, bikepackers en gravelrijders die het knisperende grind al eens durven inruilen voor hobbelige keien, verraderlijke boomwortels en aanzuigende modderstroken. De Kanzo Adventure kreeg een geheel eigen DNA met als belangrijkste chromosomen: een progressieve geometrie, een ‘shitload’ aan bevestigingspunten, de mogelijkheid om heel breed rubber te monteren én volledig geïntegreerde bekabeling in frame en cockpit. Dat alles zorgt voor een uiterst stabiele, comfortabele en strak ogende gravelbike die voor heel wat fietsers zomaar even een alternatief kan zijn voor de ouwe getrouwe hardtail mountainbike.

Elke centimeter kabel en remleiding wordt netjes geïntegreerd

Offroad inzetbaarheid

De afmontage draagt alvast bij aan de stroom gelukshormonen die zich tijdens de testritten een weg door ons endocriene systeem baande. De carbon Forza Levanto 6 wielen hebben 23 millimeter interne velgbreedte en dat levert een fijne combinatie op met de 47 millimeter brede Vittoria Terreno Dry banden. De schwung blijft erin, zowel op verhard als niet-verhard terrein en zeker in zomerse omstandigheden voldoet het profiel van het rubber aan de verwachtingen. Bovendien knal je met deze bandbreedte los over elke oneffenheid. Wil je nog extremer gaan? Dat kan: er is ruimte voor banden van maximaal 2,1 inch breed. Daardoor kan je wel enkel een single crankstel monteren. Meer schakelopties nodig? Laat deze Kanzo dan met het Classified-systeem in de achternaaf opbouwen. Het mag dus duidelijk zijn: de grote sterkte van de Kanzo Adventure is vooral zijn inzetbaarheid op quasi elk offroad terrein. Die inzetbaarheid wordt geruggesteund door de prima en ‘future proof’ Sram Rival XPLR eTap AXS-groepset met single 42-tands crank, een 12-speed 10-47 cassette en remschijven met een diamter van 160 mm. Het frame is echter ook klaar voor mechanisch schakelen: je kan qua groepset ook kiezen voor een Rival 1 of GRX800-groepset. Alles samen klokt de fiets zoals wij hem konden testen af op een gewicht van 9,1 kilo in maat M.

Monteer gerust de breedste banden die je in de schuur hebt liggen.

Progressieve geometrie

Om toch comfortabel en vol vertrouwen op weg te gaan wanneer je beladen bent met bagage, heeft Ridley nog een paar trucjes toegepast bij deze Kanzo Adventure. Zo is de geometrie – zoals bij steeds meer gravelbikes – geïnspireerd op die van mountainbikes. Leg de cijfertjes eens naast die van een Kanzo Fast en je zal zien dat bij de Kanzo Adventure de balhoofdhoek wat vlakker is, de wielbasis langer, de zithoek steiler én de ‘bottom bracket drop’ groter. De trapas zit lager, waardoor het zwaartepunt naar beneden gaat en je meer het gevoel krijgt dat je ‘in’ de fiets zit. Ook werd er alvast rekening gehouden met de mogelijkheid om eventueel een verende voorvork te monteren. Die is altijd langer dan een gewoon exemplaar, waardoor het stuur hoger wordt. Door de lengte van de balhoofdbuis korter te houden, heeft een verende vork minder invloed op de geometrie en het rijgedrag van de Kanzo Adventure. Al voelden wij tijdens onze testrondjes niet meteen de nood voor een verende voorvork. Naast de brede Vittoria-banden en de framevormen, droegen ook het Selle Italia SLR Boost-zadel, de ‘oldschool’ ronde Forza Cirrus carbon zadelpen en de unieke vorm van de zitbuis bij aan het comfort van de fiets. De zitbuis is bovenaan een stuk smaller dan onderaan bij het bracket. In combinatie met de heel laag aangezette achtervork heeft die zitbuis bovenaan dus weinig in haar weg om zich van haar meest flexibele kant te laten zien. Anderzijds zorgt de bredere onderkant voor extra stijfheid rond het bracket. Die stijfheid zit volgens Ridley trouwens op hetzelfde niveau als die van de Noah.

De bevestigingspunten aan de bovenbuis zitten onder een net afdekplaatje verstopt.

Geen gebrek aan ruimte voor tassen en bidons

Aan stijfheid rond trapas en balhoofd effectief geen gebrek aan boord van de Kanzo Adventure. Al is het onmiskenbaar dat pure snelheid en bloedstollende acceleraties niet bovenaan de prioriteitenlijst van de fietsenbouwers stonden. Daarvoor heeft Ridley immers zijn Kanzo Fast. Op snelle rechttoe rechtaan gravelpaden verkiezen we toch nog eerder een fiets die je echt aanport om vollebak te gaan en dat doet deze Kanzo Adventure net iets minder. Vollebak genieten van de rit behoort daarentegen zeker en vast tot de opties. Ook wanneer die rit je naar de andere kant van het continent zou brengen, want met 4 bevestigingspunten in elke vorkpoot, 3 onderaan de onderbuis, 4 bovenaan de onderbuis, 3 in de zitbuis en 2 in de bovenbuis heb je allesbehalve gebrek aan ruimte voor bidonhouders en fietstassen. Er zijn trouwens ook doorvoeren voorzien voor een naafdynamo. Schrijf je met deze fiets dus gerust in voor een Veneto Trail, Badlands of andere ultragravel-uitdaging. Het enige wat misschien roet in het eten zou kunnen gooien onderweg, is de integratie van bekabeling en remleidingen. Ook een elektronische groepset laat iets minder improvisatiemechaniek toe wanneer je er ergens in ‘the middle of nowhere’ mee in panne valt. Anderzijds ziet die nette afwerking er heel fraai uit én heb je aan het stuur een overvloed aan ruimte voor een uit de kluiten gewassen stuurtas.

Conclusie

De nieuwe Kanzo Adventure kon ons vast en zeker bekoren met zijn brede offroad inzetbaarheid, zijn rijcomfort en zijn relaxte en tegelijk speelse stuurgedrag. Het 42 cm brede Forza Cirrus-stuur waaiert net genoeg uit naar buiten om op je gemak met de handen ‘in de drops’ te kruipen én om voldoende extra hefboom te creëren zodat je toch vlotjes door de bochten komt. De keuze van Ridley om naast de Kanzo Fast en heel ander type gravelbike te ontwikkelen, kunnen we helemaal begrijpen. Het creëert twee aparte fietsen die elk steengoed zijn in hun genre. De Kanzo Adventure excelleert in stabiliteit en vertrouwen zonder dat het saai wordt. En de knappe looks, met de volledig geïntegreerde bekabeling en net lakwerk, krijg je er ‘gratis’ bovenop.

De Kanzo Adventure zou vanaf september vlotjes leverbaar moeten zijn bij de Ridley-dealers. De fiets in de afmontage zoals wij hem mochten testen, maakt je bankrekening 4899 euro lichter.

Meer info vind je op de website van Ridley.