Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

100% Getest: Moose sokken

Ex-veldrijder Martin Zlamalik was dit voorjaar op Velofollies aanwezig om enerzijds de banden en tubes van Tufo en anderzijds de kleding van Moose te promoten. Bij het Tsjechische Moose waren we gecharmeerd door de mogelijkheid om op sokken een eigen ontwerp te laten printen en we namen enkele paren in test.

Aanvankelijk was het de bedoeling van Moose om van de sokken slechts een beperkt aanbod online te verkopen en daarna vooral in te zetten op het custom drukken van sokken. Maar de interesse voor de prints die Moose op Velofollies toonde was zo groot dat de Tsjechen besloten om die designs in een uitgebreide standaardcollectie aan te bieden. Een paar sokken kost 15 euro, maar vanaf vijf paar sokken je ze ook volgens je eigen ontwerp laten maken en dat aan een heel gunstig tarief want de ‘opstartkost’ bedraagt slechts vijf euro. Waarmee het custom print sokken verhaal interessant wordt voor fietsclubs en bedrijven.

De basis van alle Moose zomersokken is een witte sok van 10% elastaan en 90% polyamide die beschikbaar is in drie maten: medium, large en extra large. De Moose sok heeft een zwarte neus en een zwarte hiel en is niet links/rechts specifiek, het maakt dus niks uit welke sok je links en welke je rechts aantrekt. Verwacht van de Moose sokken dus niet dezelfde steun als van bijvoorbeeld een strak voorgevormde Shimano S-Phyre sok, al is de pasvorm van de Moose sokken best OK. Belangrijk is wel dat je de juiste maat bestelt en dat om verschillende redenen. Koop je de sokken te klein, dan zal de print niet goed tot zijn recht komen omdat de witte sokken bedrukt worden in ‘rust-toestand’. Dat wil zeggen dat enkel de buitenkant van de sok wordt bedrukt, maar rek je de sok uit, dan komen er van tussen de bedrukte vezels ook weer witte (onbedrukte) vezels aan de oppervlakte waardoor de print op je sok een stuk lichter wordt van tint. De sokken een tikkeltje te groot kopen is minder problematisch omdat het brede elastiek strak genoeg op je kuiten aansluit om de sokken niet te laten afzakken. Hou wat de print betreft er sowieso rekening mee dat de sok in twee keer wordt bedrukt: één keer de voorkant en één keer de achterkant wat er voor zorgt dat links en rechts op de sok een verticaal wit streepje te zien is, de lijn waar de twee prints op mekaar aansluiten. In lichte prints valt die witte verticale lijn uiteraard een stuk minder op dan in donker gekleurde sokken. De Moose sokken zijn echte zomersokken: dunne sokken waar geen warmte of isolatie in zit. Hou er ook rekening mee dat de sokken nogal glad zijn zodat je in een schoen die een half maatje te groot is al snel aan het schuiven gaat.

Alles bij mekaar geveegd moeten de Moose sokken het dus vooral hebben van de mogelijkheid om ze ook in kleine aantallen custom te laten bedrukken. Hou je met een aantal aandachtspunten rekening (kleur, maat, rek,…), dan zijn de Moose sokken beslist OK, maar ook niet veel meer dan dat. Wat de kwaliteit betreft komen ze niet aan de sokken van DeFeet, GripGrab, Shimano S-Phyre of MB Wear. Of om het anders te stellen: we waren niet echt van onze sokken geblazen…

Hier vind je volledige gamma: www.moose.eu.