Deel dit artikel:

100% Getest: Lake winter insoles

Elke serieuze fietser heeft waarschijnlijk wel een paar overschoentjes in de garderobe liggen. In het voor- en najaar behoeden ze je immers voor bevroren voeten. Een nog fanatiekere oplossing zijn speciale winterfietsschoenen die een redelijke investering vragen. Met specifieke inlegzooltjes voor de wintermaanden heeft schoenenfabrikant Lake echter een minder voor de hand liggende maar doeltreffende oplossing om koude voeten tegen te gaan tijdens jouw winterritten.

De winter insoles komen er in vier verschillende groottes en kunnen op basis van je bestaande inlegzolen eenvoudig op de juiste maat en vorm geknipt worden. De gelaagde structuur van de zolen zorgt ervoor dat de warmte die door je voeten afgegeven wordt in de schoen, hierin ook vastgehouden wordt. De buitenste viltlagen voeren vocht af en houden de voeten droog. Een tweede laag bestaat uit soortgelijk materiaal zoals thermische dekens en straalt en reflecteert warmte, terwijl de koude niet kan doorstromen. De kern van de zool bestaat uit luchtzakken die een isolerende barrière vormen.

Voor een zo doeltreffend mogelijk resultaat, neem je best de originele zolen van je fietsschoenen, en teken je de vorm ervan af op de Lake winterzolen. Zo kan de winterzool de juiste vorm aannemen in je schoen zonder dat er aan de zijkanten openingen ontstaan en vermijd je dat de zool bij elkaar kruipt omwille van een te kleine schoen.

Reflecterende warmte

In vergelijking met de meeste standaardzolen, voel je met de winterzool haast onmiddellijk de reflectie van de lichaamswarmte die je via je doorheen je kousen afgeeft. Het is alvast een aangenaam gevoel om een winterse rit te starten. De Lake insoles voelen door hun gelaagde opbouw zachter aan dan reguliere zooltjes. Wanneer je fors op de pedalen duwt, voel je dan ook wat demping. In wedstrijden met een strijd om ‘marginal gains’ mogelijks storend, voor een winterse basisrit allerminst.

Ideaal om te combineren

Om meerdere redenen is het aan te raden om de winterzolen te gebruiken in combinatie met overschoenen, toe covers of winterschoenen. Want hoewel de Lake insoles extra warmte creëren in je schoen, ze bieden geen bescherming tegen snijdende wind of insijpelend water. De afvoer van zweet verloopt prima dankzij de viltlaag, maar tegen een paar liter Belgisch regenwater dat langs boven je schoenen in loopt, zijn ze helaas niet bestand.

De Lake winter insoles zijn dus een prima aanvulling op je winteruitrusting. Voor een relatief klein bedrag geven ze je een hoop extra warmte, maar ze zijn geen vervanging voor toe covers of overschoenen. Daar moet je dus wel even rekening mee houden.

Meer info op de website van Lake!

Gerelateerde artikels