Deel dit artikel:

100% Getest: Koga Colmaro Extreme

Gravelbike van het Jaar 2022 / Deelnemer #6 – Geen racefiets maar een echte reisfiets leverde Koga af voor deze verkiezing. Vertrekkend vanuit een aluminium frame, gebouwd volgens de typische Koga-standaard, was de Colmaro Extreme een buitenbeentje in ons testveld. Maar dan wel eentje dat specifieke doelgroepen sterk zal aanspreken.

Deze Colmaro Extreme verscheen aan ons kantoor met zowaar een bagagerekje erop gemonteerd. Dat is een ingreep die vakantiefietsers wel vaker doen aan hun vehikel voor de lange afstand. Staat bikepacking bovenaan je lijstje van to do’s voor de komende maanden, dan zal je blij zijn met de vele bevestigingspunten op het robuuste frame. Een frametas maak je nog wel vast met velcro’s, maar aan de voorvork, bovenop de bovenbuis en op en onder de schuine buis vind je boutjes voor elk mogelijk accessoire. En dus ook voor een stevige, met bouten gemonteerde bagagedrager op de staande achtervork en voor spatborden.

De bagagedrager springt meteen in het oog.

Daarmee kan je al serieus wat meezeulen, dus zorg je maar beter dat je banden dat aankunnen. Om voldoende lucht te hebben om te dempen, koos Koga voor 47 millimeter brede Venture-banden van WTB in de kleinere diameter van 650b. Daarmee heb je niet alleen grip zoals op een mountainbike maar ook veel comfort – net wat een langeafstandsfietser zoekt in een fiets.

Ook voor het avontuurlijkere werk kan je hiermee uit de voeten maar dan zouden we meteen een kortere stuurpen monteren om het stuurgedrag wat scherper te maken. Nu moesten we iets te gestrekt zitten en werd onze draaicirkel te groot en te log. Die kortere pen zou dat in één klap oplossen – simpel maar doeltreffend.

Staaltje van Koga’s aluminiumkunsten

De lasnaden zijn prachtig glad gepolijst.

Even terug naar dat frame. Dat is inderdaad gemaakt van het nederige aluminium maar de lasnaden aan het balhoofd en bij de verbinding aan de zadelpen zijn subliem afgewerkt, helemaal volgens de standaarden die we van het kwaliteitsmerk Koga gewoon zijn. Hieraan zie je dat aluminium voor hen geen tweederangsmateriaal is, maar wel het spul waarmee je betrouwbare fietsen opbouwt. Aan het bracket zie je wel de vakkundig gelegde ‘lasrupsen’ omdat daar sterkte en stijfheid belangrijker zijn dan een gladde lasnaad. Om zowel het crankstel als de achterband voldoende ruimte te geven, is er een afgeplat stuk aluminium geconstrueerd op die plek van de rechtse liggende achtervork. Het metallic donkerblauw met bronzen details past binnen de ingetogen uitstraling van het frame.

Deze ingreep aan de aandrijfzijde creëert extra bandruimte.

Je voelt dat de fiets voldoende stijfheid bezit maar de acceleratie wordt merkbaar vertraagd door het gewicht. Zonder bagagerek is dat namelijk 10,67 kilogram, met rekje wordt dat 11,4 kilo. Dat zijn natuurlijk gewichten die er niet al te veel toe doen voor een trekking-/reisfiets van dit kaliber. De robuustheid en duurzaamheid zijn in deze categorie veel essentiëler. Zoals vaker bij een aluminium frame moet je het comfort voornamelijk in de banden zoeken maar dat zit uiteraard wel snor bij een bandbreedte van 47 millimeter.

Het golvende stuur heeft een specifieke vorm.

De Colmaro Extreme is uitgerust met een complete Shimano GRX 2×11-groep, waarmee je overal uit de voeten kan. De kabels verdwijnen pas in het frame vanaf de onderbuis, zodat er gemakkelijk aan kan worden gewerkt. Het gemakkelijk te onderhouden schroefbracket past in hetzelfde rijtje. De DT Swiss G1800-gravelwielen zijn breed en sterk maar zijn vanzelfsprekend niet de lichtste uit de serie.

Conclusie

Door de lange stuurpen zaten we wat te gestrekt.

De Koga Colmaro Extreme is eerder stabiel en betrouwbaar dan scherp en speels, en dat ligt volledig in lijn met het voornaamste doelpubliek, namelijk de bikepackers en reisfietsers. Je stoomt er met andere woorden overal vlot mee door. Snelheidsrecords ga je er niet mee breken – zeker niet als je gepakt en gezakt als een ezel de bergen over moet – maar leg je daarbij neer en geniet van de rit. De betrouwbare onderdelen en het robuuste frame staan garant voor vele zorgeloze kilometers, en dat voor 2399 euro.

Meer info over deze fiets vind je op de website van Koga.