Deel dit artikel:

100% Getest: IRC Formula Pro Tubeless RBCC

Onbekend maakt onbemind. IRC is een merk dat je onderweg maar nu en dan eens tegenkomt. Geheel onterecht, want de Formula Pro Tubeless RBCC-racebanden zijn fijne allrounders die een goeie grip combineren met een vrij licht gewicht en makkelijke tubeless montage.

Wil je voor je toertochten volgend voorjaar weleens wat anders proberen dan banden van pakweg Schwalbe, Pirelli, Continental of Vittoria? Dan is IRC Tire best een fijn alternatief. De Formula Pro is een raceband met een gewicht van 275 gram (in 25 mm breedte). Daarmee is dit de lichtste tubelessband in het gamma van IRC Tire. Het karkas van 180 TPI is een mooi compromis tussen stevigheid en souplesse. Anderzijds komt een rasechte wedstrijdband als de Vittoria Corsa of Specialized Turbo Cotton nog een stuk soepeler voor de dag en zullen die modellen in het bochtenwerk op het scherp van de snee vast nog iets performanter presteren.

Snelheid en grip

Daarmee willen we zeker niet gezegd hebben dat deze IRC Formula Pro’s niet geschikt zijn voor de veeleisende fietser. De lagere TPI wordt immers grotendeels opgevangen door de prima RBCC2-rubbersamenstelling die door IRC zelf werd ontwikkeld. Qua rolweerstand valt er alleszins weinig te klagen: bij een bandendruk van 6 bar gaan onze testbanden er stevig vandoor. En dat terwijl de grip in alle omstandigheden prima is. Zowel op biljartvlak asfalt als verrotte betonbanen snij je bochten met vertrouwen aan. Ook met de duuzaamheid van het rubber zit het snor. Na enkele honderden testkilometers begint het profiel in het midden van het loopvlak stilaan te vervagen, maar de rest van het visgraatmotiefje ziet er nog heel erg gaaf uit. Het loopvlak is trouwens aan de brede kant, met ribbels tot over de schouder van de band. Je neemt dus ook op nat wegdek vlotte bochten.

Makkelijke montage

Wie al eens tubeless banden heeft gemonteerd, weet dat sommige combinaties van banden en wielen jou het leven heel erg zuur kunnen maken. Niks daarvan met de Formula Pro’s. We trokken ze met gemak over een setje Scope R5-wielen én kregen ze ook in een mum van tijd luchtdicht met een gewone voetpomp. Een paar ferme knallen en de hieldraden zaten netjes op hun plaats tegen de velgen. Zonder de boel in te smeren met afwasmiddel of andere trucjes van tante Kaat. Heerlijk wanneer de dingen helemaal volgens plan gaan. Vloeibare latex erin, flink schudden met het wiel zodat het witte goedje zich ook verspreidt in de band, een paar uurtjes laten rusten en gaan met die banaan!

Conclusie

De adviesprijs van een IRC Formula Pro RBCC2-band is 69,99 euro. En dat is misschien ook meteen het grootste nadeel. Want voor die prijs koop je een tubeless band van een bekender merk waar meer mond-tot-mondreclame over gemaakt wordt.

Desalniettemin (heerlijk woord, toch?) scoren de Formula Pro’s erg goed op vlak van rolweerstand, grip en duurzaamheid. Dat ook de montage handig en snel verloopt, is een pluspunt waarvoor je handpalmen en duimen je dankbaar zullen zijn!  

Meer info? Die vind je op de website van IRC.

Gerelateerde artikels