Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

100% Getest: Icon C5.0 wielset

Een goede wielset kan een serieuze upgrade van je fiets betekenen. Los van verbeterde prestaties, oogt zo’n blits carbon setje doorgaans ook bijzonder fraai. Naast de grote spelers, bestaan er echter ook een aantal kleinere gespecialiseerde wielenbouwers die aan de hand van kwaliteitsmaterialen en een bom vakkennis topwielen leveren. Zo ook het Belgische Icon, dat ons voorzag van de gloednieuwe C5.0 wielset.

De Icon C5.0 wielen werden ontwikkeld met als doel de meest efficiënte en performante aero wielset op de markt te brengen. Belangrijke schakel hierin zijn de C.50 disc velgen, die volledig door Icon in eigen huis ontwikkeld werden. Alle kennis over aerodynamica, carbon productontwikkeling en assemblage werd gebundeld in een uniek velgprofiel met een interne velgbreedte van 21 mm en een aantal geoptimaliseerde aerodynamische eigenschappen, waaronder een nagenoeg naadloze overgang tussen band en velg. De carbon lay-up is opgebouwd om een ideale mix tussen stijfheid, comfort en efficiëntie te bereiken. Maar waar Icon naar eigen zeggen echt het verschil maakt, is met de unieke geïntegreerde balancering die het gewicht van het ventiel compenseert om onbalans weg te werken. Bijkomend werd ook de aansluiting van het tubeless ventiel op de velg herbekeken. Vaak sluit de sluitmoer van het ventiel slecht aan op de velg, waardoor luchtverlies optreedt. De C.50 disc velgen hebben een licht verhoogd en vlak oppervlak daar waar het ventiel op de velg gemonteerd wordt.

(lees verder onder de foto)

Uitgebalanceerd kwaliteitsmateriaal

Vanop de werkstandaard is de balans van het wiel makkelijk te controleren. Een flinke draai aan de Icon C5.0 wielen, en je ziet hoe je fiets niet begint te dansen op de montagestandaard, terwijl dat met standaard wielen absoluut wel het geval is. De impact hiervan tijdens het fietsen is misschien minder te merken, maar onze kleine test bewijst wel dat het tegengewicht een positief effect heeft op de balans van het wiel. We kregen het voorrecht om de versie met de DT Swiss EXP 180 naven te testen. Ze zijn het paradepaardje van de Zwitsere naven- en wielenbouwer. Lichter – maar omwille van de kleinere lagers ook onderhoudsgevoeliger – dan de 240-versie die op competitief niveau het meest courant is en dan de EXP 350 naven, die dezelfde Zwitserse kwaliteit aan een meer betaalbare prijs bieden. Icon biedt trouwens alle drie de opties aan. Ook de straightpull spaken en nippels komen uit het Zwitserse huis van DT.

Performant maar zijwindgevoelig

Met de bijgeleverde ventielen is het eenvoudig om je tubeless banden luchtdicht te krijgen. Eens je de banden gemonteerd krijgt, is dat. Want kies je voor tubeless, dan heb je onderweg meer comfort en een kleinere kans op lekke banden, maar de banden monteren is best wel een klus. Al zijn er intussen wel vloeistoffen op de markt die als hulpmiddel dienen om de hiel van de band vlot in het velgbed te krijgen. Waarna het rijplezier echt kan beginnen. En rijplezier, dat bieden de 50 mm hoge velgen. In deze uitvoering wegen de Icon C5.0 wielen net 1500 gram voor een set, wat ervoor zorgt dat ze lekker snel accelereren. Wil je nog lager in gewicht gaan bij zo’n performante aero wielset, dan tast je ongetwijfeld een stuk dieper in de buidel. Snelheid houden gaat relatief eenvoudig, de Icons rollen als een trein. Dankzij de tubeless setup, met mooi aansluitende 28 mm banden, bieden de wielen bovendien een uitstekende combinatie van snelheid en comfort. De brede velgen zijn daarnaast lekker stabiel. Dat combineert deels de zijwindgevoeligheid, want zoek je een allround wielset om het ganse jaar mee te rijden, dan kijk je beter naar de lagere C3.5 wielen in het gamma van Icon.

Pure racers, kant en klaar geleverd

Hoe je het ook draait of keert, de C5.0 wielen zijn pure racers. En wie ze zich met die intentie aanschaft, komt allerminst bedrogen uit. Persoonlijk dan nog liefst met de DT Swiss EXP 240 naven, die je 300 euro besparen. Met dat geld kan je bijvoorbeeld jouw setje kant en klaar laten leveren inclusief banden, remschijven en cassette. Want ook dat biedt Icon aan.

Prijzen:

1.599 euro (met DT Swiss EXP 180 naven)

1.299 euro (met DT Swiss EXP 240 naven)

1.009 euro (met DT Swiss EXP 350 naven)

Meer info over deze wielen vind je op www.icon-wheels.eu