Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

100% Getest: Hutchinson Fusion 5 Performance

De populariteit van een bandenmerk hangt in grote mate af van het succes van het merk op de zogeheten ‘OEM-markt’ waarmee ‘de eerste montage’ wordt bedoeld. Vooral in het sportieve segment slaagden Continental en Schwalbe er in om grote deals met fietsfabrikanten af te sluiten zodat veel racefietsen en mountainbikes op banden van die twee merken worden verkocht. Waarna een klant als een vervangaankoop van de banden zich opdringt de fietsenmaker nogal snel om hetzelfde rubber vraagt.

Hutchinson weert zich kranig, onder andere met de inmiddels alweer vijfde generatie van zijn Fusion racebandjes. Jammer genoeg steekt het Fusion 5 gamma heel ingewikkeld in mekaar, met alles samen zes verschillende banden die in een veelheid aan maten en versies (tubeless, tubeless ready en binnenband) toch allemaal onder de modelnaam ‘Fusion 5’ worden verkocht. Dat maakt het er voor de klant en de fietsenmaker niet gemakkelijker op. De bandenset die we in de Dolomieten en daarna intensief op Vlaamse wegen testten is de 25 mm brede Fusion 5 Performance met Storm 11 compound voor gebruik met draadbandjes. Deze band is beschikbaar in 23, 25 en 28 mm variant en kost 49,90 euro.

Opgebouwd rond een 127 TPI karkas met Kevlar Pro Tech versteviging weegt de 25 mm brede band 205 gram. Het gemak waarmee je de band monteert is opmerkelijk, voor de montage op carbon velgen van DT Swiss en Zeal en aluminium velgen van Fulcrum en Zipp hadden we geen enkele keer bandenlichters nodig. Bij de montage valt de souplesse van de band al meteen op en die indruk blijft tijdens het fietsen overeind. De Fusion 5 Performance voelt bij eenzelfde bandenspanning comfortabeler aan dan de meeste van zijn Duitse concurrenten. Qua duurzaamheid blijft de Hutchinson een beetje achter bij de Continental GP 4000 S II, maar in verschillende koersen maakte de Fusion 5 wel indruk met een bijzonder fijn bochtengedrag. Op droog wegdek kan je lekker diep in de bocht leunen zonder dat de fiets onder je vandaan klap en ook in het nat presteert het Storm 11 compound een eind boven het gemiddelde. In de drieduizend kilometer dat de bandjes dienst deden, reden we geen enkele keer lek terwijl de rolweerstand van de band lekker laag is. Kortom: een héél fijne sportieve band die meer grip en comfort dan duurzaamheid in de aanbieding heeft. www.hutchinsontires.com