Deel dit artikel:

100% Getest: Hutchinson Challenger is band voor de lange afstand

Onlangs introduceerde Hutchinson de Challenger, een betaalbare band die ondanks zijn bescheidenheid toch lang moet kunnen meegaan en tegelijkertijd veel grip moet bieden. Na een reeks trainingsritten kunnen we rapporteren of hij die beloftes inlost.

De Challenger 28 ziet er eerder uit als een 25 mm brede band, want op onze smalle velgen meet hij 26,5 mm. Hutchinson was altijd al een voorloper op het vlak van standaardisering, waardoor het al jaren zo is dat een band van 25 mm effectief maar zo breed is op een moderne velg. Op een wat bredere velg, zoals tegenwoordig de trend is, zal deze Challenger dan waarschijnlijk echt 28 mm breed worden. Die geringe breedte op onze velgen was meteen ook de reden dat deze Hutchinsons niet enorm comfortabel aanvoelden. Voor lange ritten zouden we dan ook opteren voor de bredere variant.

Qua rijgedrag is er niets op aan te merken. De grip is goed en de band voelt vertrouwd aan, ook op nat wegdek. Dat laatste is enorm interessant voor de komende periode, waarbij de wegen er al wat natter of vettiger kunnen bij liggen. Hutchinson promoot dit namelijk als de band voor de lange afstand, wat het een ideale vierseizoens- of winterband maakt. Hij zou zo’n 8000 km moeten kunnen halen en na 500 km op gevarieerd wegdek zijn de banden nog steeds in zeer goede conditie. Daarbij schuwden we de slechte wegen en lichte grindbanen niet, maar de Challenger was niet op een lek te betrappen.

Hutchinson biedt de Challenger enkel als tube-type aan, dus als gewone buitenband die je moet combineren met een binnenbandje. Een tubeless versie is er niet. Het loopvlak bestaat uit twee rubbercompounds: een harder type voor het middenste stuk om de lekbestendigheid en levensduur te verhogen en een zachter type aan de zijkanten om grip te bieden in het bochtenwerk. Het karkas is minder gesofisticeerd dan bij topbanden en telt 66 tpi (threads per inch, of het aantal nylondraden per inch).

Conclusie

De Challenger is een breed inzetbare, no nonsense band die niet terugdeinst voor wegen met een minder goed wegdek of een (droog) grindbaantje. Hij is beschikbaar in drie breedtes (25, 28 en 30 mm), maar enkel de 28 mm is ook met bruine flanken te krijgen. In die drie maten weegt hij 255, 300 en 320 gram. De adviesprijs bedraagt 34,90 euro.