Deel dit artikel:

100% Getest: HJC Ibex 3

Bij de fietsen is de trend om opnieuw naar allround modellen terug te keren na de aerohype. Dat is wat HJC ook doet met zijn nieuwste helm, de IBEX 3. Met een keuze voor looks, aerodynamica, comfort en ventilatie is deze helm een echte allrounder. De pasvorm bleek alvast vanaf de start van onze eerste testrit een voltreffer.

Bij HJC draait alles om comfort en veiligheid, en dat is precies waar de focus op ligt bij de Ibex 3. Een van de innovaties die hierbij centraal staat, is de SLID-technologie in de binnenvoering van de helm. Deze technologie maakt gebruik van een speciale gel, die bij een val de impact op de hersenen vermindert door de energie-absorptie te verminderen. Met andere woorden, HJC opteert voor dit eigen beschermingssysteem in de plaats van het bekende Mips. Hoe veilig die Slid werkt en hoe het zich verhoudt tot Mips, kunnen we niet meegeven, want het onafhankelijke Virginia Tech heeft nog geen HJC getest. Eerder had POC al een systeem, SPIN, dat met gel-achtige padding werkte en dat scoorde wel degelijk goed bij de Virginia Tech-rating, maar op een bevestiging voor het Slid-systeem van HJC is het nog wachten.

Op maat maken

Toen ik voor het eerst de IBEX 3 uitprobeerde, merkte ik dat ik weer eens moest prutsen met de helm om hem goed te laten passen. Gelukkig zorgde de Selfit Pro-technologie voor een verademing. Met vijf interne klikposities en een handige draaiknop kon ik de helm moeiteloos op maat maken, zonder gedoe. 

De Ibex 3 heeft een gestroomlijnde uitstraling, maar in tegenstelling tot veel andere aerodynamische modellen, blinkt deze helm uit in ventilatie. Het is juist een van de opvallendste kenmerken. Als je de helm van voren bekijkt, zie je grote ventilatiegaten die zelfs tijdens lange ritten zorgden voor een aangenaam koele ervaring. Ook het lage gewicht van 240 gram bewaart het comfort tijdens het fietsen. 

Hoewel de Ibex 3 qua uiterlijk niet veel afwijkt van andere modellen van HJC, inclusief zijn voorganger, de Ibex 2.0, brengen de carbon versterkingen aan de voorkant van de helm een hedendaagse twist. Die toevoeging zorgt voor een moderne uitstraling die zich onderscheidt van zijn voorgangers. 

Na een aantal uitgebreide testritten ben ik echt fan geworden van dit model. De perfecte mix van comfort, aerodynamica en veiligheid maakt deze helm een verstandige keuze voor iedereen die op zoek is naar een nieuwe helm. 

De helm is verkrijgbaar in drie maten (small, medium en large) en komt in zeven kleurcombinaties. De verkoopprijs is € 259. 

Meer info op de website van HJC >>