Deel dit artikel:

100% Getest: Hiplok D1000 & Switch

Hiplok maakte naam en faam onder fietsers met sloten die je gemakkelijk rond je middel kon vastmaken. Intussen is het gamma uitgebreid en konden we een 'onbreekbaar' en een opvouwbaar slot testen.

We beginnen met de indrukwekkende D1000. We noemen hem zo omdat hij er ten eerste impressionant uitziet maar ook omdat hij niet bepaald licht is. Bijna twee kilo moet je meesleuren maar dat doe je niet zomaar. Op tal van filmpjes kan je zien hoe er verschillende slijpschijven nodig zijn om met een haakse slijper door het slot te kunnen snijden. Bovendien moet je de twee armen van het U-slot doorslijpen om het slot volledig los te krijgen. Als dat een dief niet afschrikt, dan zal er niet veel anders op zitten dan een volledig bewapende bodyguard naast je fiets te posteren. Met andere woorden, dit is meer dan voldoende om je fiets veilig te stallen. Let wel op: plaats je een dure fiets op een gevaarlijke plaats, dan moet je hem sowieso aan een vast object vastmaken én een extra slot gebruiken om je wielen niet te laten stelen.

Er is nog meer dan de robuustheid, die wordt verkregen door het staal met grafeen te versterken – wat overigens een Sold Secure Diamond Motorcycle & Bicycle rating oplevert. Zo is het slot helemaal omgeven met zacht rubber, zodat het je fiets niet bekrast, krijg je drie gecodeerde en vervangbare sleutels erbij, en zit er levenslange garantie op de D1000.

De Hiplok is zo zwaar dat we hem niet aan de fiets zouden bewaren tijdens het fietsen, maar eerder in een rugzak of in de optionele Carry Pouch bevestigd aan je broeksriem – Hiplok is dan ook het merk dat begon met fietssloten die je als gordel rond je middel kon vastmaken. De D1000 is net groot genoeg om een frame rond een niet al te dikke paal vast te maken, maar met zijn bruikbare sluitafmetingen van 15,5 x 9 cm is hij niet gigantisch groot. Daardoor kan het al eens gebeuren dat je moet zoeken hoe je hem het beste vastmaakt. Kortom, als je zoekt naar een ècht betrouwbaar slot, bijvoorbeeld om je fiets aan het werk te stallen, dan is dit een topper.

Prijs: 279,99 euro

Vouw ‘m op

Ben je echter eerder op zoek naar een compact slot, dan heeft Hiplok de Switch. Dat vouwslot kan je gemakkelijk in zijn houder laten glijden die je in de plaats van een bidonhouder kan monteren. Dankzij de Switch Plate kan je gemakkelijk de Hiplok-houder verwisselen voor een bidonhouder. De houder kan je trouwens ook op je broeksriem schuiven.

Vouw je de zes armen uit gehard staal van de Switch open, dan kom je aan een lengte van 85 centimeter. Daarmee kan je gemakkelijk twee – en als je goed overweg kan met Tetris, zelfs drie – fietsen aan elkaar vastmaken of vlot één fiets rond een paal sluiten. Opgevouwen is de Switch maar 19 centimeter lang en 4,2 centimeter breed. Hij weegt een aanvaardbare 1,05 kilo en zet daar een Sold Secure Bronze-rating tegenover. Dat betekent dat hij idealiter dienst doet als afschrikmiddel tegen gelegenheidsdieven maar wel relatief gemakkelijk open te krijgen is door ervaren fietsenpikkers.

Het gemakkelijke en veelzijdige bevestingssysteem maakt de Switch een aantrekkelijke keuze voor het vastmaken van je fiets op niet al te gevaarlijke locaties. Ook bij dit slot krijg je drie gecodeerde en vervangbare sleutels in combinatie met een levenslange garantie. Het plastic rond het staal is relatief hard maar lijkt geen krassen aan te brengen aan je frame. Zoek je trouwens een echt licht slotje om je fiets kort te beveiligen tijdens de koffiestop? Check dan de Z Lok van Hiplok. Die lijkt op een kabelbinder (tie-wrap) maar is zeer handig in gebruik.

Prijs: 79,99 euro

Meer info op de website van Hiplok >>