Deel dit artikel:

100% Getest: Garmin Edge 1040 Solar

De Edge 1040 Solar is de jongste en meteen ook meest uitgebreide en performante telg van de Garmin-familie. Dankzij de geïntregreerde zonnepaneeltjes wordt de batterijduur quasi onbeperkt. Wij monteerden de Garmin 1040 Solar op racefiets en mountainbike en gingen rijden.

Beginnen doe ik met een bekentenis. Ik was tot voor kort niet zo’n grote fan van gps-toestellen. Ik rij waarheen de wind me waait en de goesting me brengt en hoop zo nieuwe paden en wegen te ontdekken. Dat leidt soms tot heerlijk fietsplezier, soms tot een hoop frustratie in doodlopende weggetjes. Tot ik een paar maanden geleden gevraagd werd in de Ardennen een mountainbiketocht te begeleiden. Met een dertigtal, niet noodzakelijk even fanatieke, bikers in mijn kielzog, was een fatsoenlijk uitgestippelde tocht essentieel. Een vriend leende me zijn Garmin. Een spoedcursus Garmin en een rit later was ik verkocht. En ja, ik bracht de hele groep veilig thuis.

De Garmin Edge 1040 Solar is het topmodel in de Garmin-lijn. Het is met 59,3 x 117,6 x 20 millimeter en een gewicht van 133 gram een uit de kluiten gewassen toestel met een erg groot aanraakscherm. In kleur, dat spreekt voor zich. Het heeft de IPX7-norm voor waterdichtheid en een intern geheugen van 64 Gb.

De metalen achterkant, de aluminium bevestiging, de bedieningsknoppen… het geeft de Edge 1040 Solar een hoogwaardige look and feel mee. Onder een klein klepje zit een USB-C-connectie voor sneller laden en gegevensoverdracht. Meegeleverd in de doos zit een reeks elastiekjes, beschermingsmateriaal voor je stuur, een rubberen beschermhoes voor de Edge 1040 en een metalen stuurhouder. Een bedenking: met de afwijkende vormen van de hedendaagse aerosturen is een passende bevestiging niet steeds evident, maar dat kunnen we Garmin natuurlijk niet aanrekenen. De initiële set-up is eenvoudig en intuïtief en amper een paar minuten later ben je klaar om te starten. Het beginscherm bestaat uit een reeks widgets waarmee je een overzicht krijgt van je laatste rit(ten), trainingsstatus, weer en meldingen. Er zit ook een kompas op, maar het nut daarvan ontgaat me eigenlijk een beetje.

De automatische helderheid zou in sommige gevallen een beetje harder zijn best mogen doen, maar problematisch wordt het nooit. Dat scherm is overigens in alle omstandigheden goed en snel bedienbaar, ook in de regen, ook met handschoenen aan. 

Solar

Het mag duidelijk zijn dat de ‘Solar’ in de benaming slaat op de zonnetechnologie waarmee deze Edge 1040 is uitgerust. Die Power Glass-technologie zorgt volgens Garmin voor honderd uur batterijduur in de spaarstand. Dat zegt natuurlijk helemaal niets, de idee is dat je je Garmin gebruikt, niet in spaarstand in de doos laat zitten. In ideale omstandigheden zorgen de zonnepaneeltjes – eentje boven en eentje onder het scherm, maar daarnaast is er ook in het volledige, 3,5″-scherm een paneel verwerkt – elk uur voor maximaal 42 minuten extra batterijduur.

In het zonnige Spanje reed ik urenlang zonder dat die batterij eigenlijk ooit leegraakte. Zelfs in de schaduw of met de zon in de rug heb ik gedurende een hele week, met dagelijks een ochtendlijke rit van drie à vier uur, de GPS nooit moeten opladen. Het is een extraatje dat met name voor bikepackers, die niet steeds de mogelijkheid hebben batterijen te laden, wel een erg handige technologie is.

Wanneer je simpelweg vergeten bent om hem op te laden, hoeft dat niet meteen een haperende gps te betekenen. Naast het percentage van batterijduur krijg je overigens ook een inschatting in uren en een rits mogelijkheden om de batterijspaarstand te optimaliseren. Nooit gebruik van gemaakt, want die batterij gaat enorm lang mee. Na je rit kan je zien hoeveel extra batterijduur de zon opgeleverd heeft. Hoe dit zich in sombere herfst- en wintermaanden gedraagt, valt nog even af te wachten. Eender hoe, je kan ook gewoon laden en dat loopt dankzij de USB-C-poort erg snel. Reken op vijf minuten laden voor een extra uur kracht. Twee uur laden en de accu is volledig opgeladen.

Navigatie

Navigeren is belachelijk eenvoudig. Het instellen een fluitje van een cent en door het grote scherm wordt verkeerd rijden zo goed als onmogelijk. Gebeurt dat toch, dan herberekent de Garmin 1040 razendsnel de route en krijg je meteen een aantal verschillende opties om terug op je route te geraken. In- en uitzoomen of de kaart herpositioneren werkt feilloos.

Garmin maakt nu gebruik van de vernieuwde multi-band GNSS, wat voor een betere satellietontvangst en dus ook accurater gps-bereik zorgt. Nergens, ook niet in het bos of in een stad met veel straatjes en steegjes, kwamen we in noemenswaardige problemen. Een van mijn favoriete mountainbike-speeltuintjes is een aaneenschakeling van bochten, draaien en keren tot je er half tureluurs van wordt. Wanneer ik achteraf de route bekijk, merk ik dat de GPS alles behoorlijk gedetailleerd heeft opgenomen.

De turn-by-turn-navigatie staat helemaal op punt. Extra handig zijn de waarschuwingen voor aankomende scherpe bochten. Uiteraard kan je via de Garmin Connect-app gpx-bestanden uploaden, maar ook een verbinding met Strava, Komoot en Trailforks wordt standaard aangeboden. Afhankelijk van je geselecteerde sportprofiel kan je de Edge 1040 ook zelf routes laten berekenen. De heldere kaarten maken gebruik van ‘Popularity Routing Trendline’ om populaire wegen en paden te selecteren op basis van de miljarden kilometers aan ritgegevens die andere gebruikers hebben geüpload naar Garmin Connect.

Selecteer je ‘mountainbike’, dan stelt de Edge een route met onverharde paden voor. Maak je daarover echter niet al teveel illusies. Als je, zoals ondergetekende, wel van een portie technische singletrails houdt, dan zal je op de door de Edge 1040 voorgestelde route behoorlijk op je honger blijven zitten. In dat geval is het vaak handiger om via de Trailforks-applicatie, die je trails in meer dan tachtig landen levert, te werken. Of Komoot of Strava, natuurlijk. Alle kaarten van over de hele wereld staan opgeladen op de Edge 1040. Points-of-interest of een plaats om mijn drinkbussen aan te vullen, vind ik meteen en met een tik op het scherm brengt de Edge 1040 Solar me ernaartoe.

Verbonden blijven

Verbinding maken met sensoren en je smartphone gaat probleemloos en snel. De Edge 1040 Solar verbindt via Wifi, Bluetooth en ANT+. Je borstband voor hartslag toevoegen, vermogensmeter, SRAM AXS … U vraagt, de Garmin draait. Sommige e-bikes (o.a. Shimano Steps) kunnen eveneens gekoppeld worden met de Edge 1040. Handig is dat de Edge 1040 je ook een overzicht geeft van de batterijstatus van de gekoppelde apparaten. 

Het mag geen verbazing wekken dat de Edge 1040 samenwerkt met de Varia Rearview Radar en Smart Bike Lights. Die achteruitkijkradar verwittigt je wanneer er achteropkomend verkeer is. Zien en gezien worden, maar daarbovenop ook nog eens een melding krijgen wanneer er verkeer achter je is: het kan een handig middel zijn om je veiliger door het verkeer te bewegen.

Features

Alle mogelijkheden opsommen die de Garmin Edge 1040 biedt, zou leiden tot een eindeloos lang (nog langer) artikel. En we hebben nog steeds liever dat je je vrije tijd op de fiets in de plaats van achter een scherm spendeert.

Tijdens je rit heb je een overvloed aan informatievelden met snelheid, afstand, hartslag, hoogtemeters, resterende hoogtemeters… Ga je vaak alleen op pad, dan is een crash alert waarmee je een persoon automatisch laat verwittigen bij een valpartij een extra geruststelling. Of je deelt je locatie gewoon via de Live-Track, natuurlijk. Je kan groepsberichten sturen en beantwoorden, ritgegevens delen met andere bikers of SOS-waarschuwingen verzenden.

Uiteraard kan je er workouts of intervaltrainingen mee aanmaken en meteen uitvoeren. Mooi zijn de functies Fietsvaardigheid & parkoerseisen. Die geven je inzicht in je sterke en zwakke punten zodat je je training daarop beter kan afstemmen. Bij Trainingssuggesties kan je via de aanbevolen vermogenszones (op basis van je huidige trainingsbelasting en VO2max) de intensiteit van je training afstemmen en je hersteltijd en trainingseffect te weten komen. Je kan gepersonaliseerde trainingssuggesties ontvangen die gebaseerd zijn op eerdere Edge-gegevens, trainingstypes en sensoren. Eenmaal ingesteld, kan je de instellingen van je activiteitenprofiel aanpassen via de Garmin Connect-app en ze rechtstreeks synchroniseren met je Edge 1040 Solar.

Bij een aantal functies staan we graag even langer stil.

Realtime stamina

‘Realtime Stamina’ biedt je een cijfer omtrent je uithoudingsvermogen. Het monitort in real-time het niveau van je inspanning (je uithouding) tijdens een rit en geeft je zo constant een idee over hoeveel energie je nog over hebt. Hoe meer je de Edge 1040 gebruikt en dus hoe meer gegevens hij verzamelt, hoe nauwkeuriger de Realtime Stamina wordt. Stel dat je voor een rit van tweehonderd kilometer vertrokken bent, zal de Realtime Stamina je al snel duidelijk maken of je deze rit aan de huidige inspanning zal kunnen volhouden en of je al dan niet het tempo moet laten zakken of net kan opdrijven wanneer er nog meer dan voldoende brandstof in de tank zit. ‘Potential’ geeft je inzicht over wat je nog kan, ‘Stamina’ houdt daarbij ook rekening met wat je op dat moment aan doen bent.

Ik start aan 100% Stamina. Na de eerste klim merk ik dat mijn Stamina gedaald is tot 86%, tijdens de afdaling recupereer ik voldoende om mijn Stamina terug te laten oplopen. Ik trek sprintjes bergop, accelereer uit bochten… en ja, dat heeft meteen zijn invloed op mijn Stamina. De Edge 1040 ziet het somber in, aan dit tempo haal ik het einde van de rit niet. De rest van de rit haspel ik met een half oog op de Stamina en een beetje beteuterd aan een beduidend lager tempo af. 

Power Guide

Voor zij die met een vermogensmeter rijden, stellen we ook nog graag de Power Guide voor. Daarmee zal de Edge 1040 per segment suggesties doen over hoeveel vermogen je moet trappen. De Garmin analyseert de rit, vergelijkt dat met jouw trainingsstatus en geeft aan hoe moeilijk deze of gene rit wordt (Course Demands).

Tijdens de rit krijg je persoonlijk advies opdat je de spreekwoordelijke man met de hamer buitenspel kan zetten. Hoe zwaar je de Power Guide maakt, kies je op een schaal van 1 tot 10, zelf.

ClimbPro

Niet nieuw maar nog steeds erg handig, is ClimbPro. Zoals de naam het eigenlijk al deels weggeeft, krijg je hier alle informatie over de beklimmingen op je route. Waar de beklimmingen liggen, het profiel, hoe lang en steil ze zijn…

Tijdens het klimmen wordt deze informatie steeds up-to-date gehouden, zodat je ook weet hoe lang die klim nog zal duren en of je al dan niet kan versnellen of eerder moet temporiseren. 

Mountainbike dynamica

Voor mountainbikers halen we graag de mountainbike dynamica aan. Die detecteert automatische sprongen en geeft je een idee van snelheid, afstand van je sprong en de tijd die je in de lucht hing. Leuk hebbedingetje, maar niet meteen iets waarvan je beter gaat rijden.

Datafarming voor gevorderden

Na de rit krijg je meteen op de Edge zelf een samenvatting van wat je gereden hebt, verbruikte calorieën, hoogtemeters en welk trainingseffect deze rit voor jou betekent. Je komt te weten wat het aerobe en anaerobe effect van je training was, wat je de afgelopen periode allemaal gedaan hebt. De lijst aan te raadplegen cijfertjes en inzichten houdt niet op.

Wil je toch nog meer data en inzichten, dan schiet Garmin Connect, de app op je smartphone of de website, ter hulp. Garmin Connect is je metgezel voor alles wat gebruik en analyse aanbelangt. Instellingen aanpassen, datavelden aanmaken en personaliseren, bestaande routes zoeken of je eigen route aanmaken en naar je Edge sturen… Garmin Connect doet het allemaal en nog veel meer.

Garmin Connect is een onschatbare bron van data over jouw trainingen en inzichten over je gezondheid en trainingsniveau. Hoe ver je die data wil analyseren, daar ben je volledig vrij in. Weet gewoon dat er een bijzonder grote hoeveelheid data ter beschikking staat. Handig vinden wij de tools waarmee je trainingsplannen of workouts aanmaakt. Binnen een paar klikken krijg je een gepersonaliseerd trainingsplan dat gedurende jouw trainingsperiode constant aangepast kan worden. Een PacePro-strategie of Power Guide aanmaken duurt niet langer dan een paar minuten en na synchronisatie staat alles netjes op je Edge 1040. Achteraf kan je alle mogelijke statistieken analyseren. Stel doelen, check persoonlijke records, voeg uitrusting toe of ga in de Connect IQ Store op zoek naar extra apps of grafische schermen om je Edge 1040 nog verder te personaliseren. Garmin Connect biedt quasi eindeloze mogelijkheden. 

Conclusie

De Garmin Edge 1040 Solar is snel, gebruiksvriendelijk, biedt een massa functionaliteiten en dankzij Garmin Connect een duizelingwekkende hoeveelheid aan informatie waar zelfs profploegen jaloers op kunnen worden. De batterijduur is met dank aan de Solar Glass-technologie ronduit indrukwekkend. De verbeterde gps en de aanpassingen aan zowel touchscreen als interface zijn een absoluut schot in de roos.

Wat de Edge 1040 Solar niet is, is goedkoop. Voor de Solar-versie tel je 749,99 euro neer, de variant zonder zonnepaneel tikt af op 599,99 euro. Voor dat bedrag krijg je wel een erg snelle en de meest geavanceerde fietscomputer die er momenteel op de markt is.

De Garmin Edge 1040 Solar is voor hen die ernstig met hun sport bezig zijn en houden van diepgaande analyses achteraf. Maar ook voor de renner die zijn hand niet omdraait voor wel heel erg lange ritten zonder ooit batterijen te moeten laden.

Meer info via www.garmin.com