Deel dit artikel:

100% Getest: FELT Breed 20

Meer en meer mensen willen tegenwoordig van gravel proeven. Maar uiteraard is niet iedereen bereid om daar meteen zijn of haar spaarrekening voor te plunderen. FELT heeft met zijn aluminium Breed 20 gravelbike een budgetvriendelijk ijzer in het vuur. Wij hebben hem deze zomer getest!

Je wil jouw portie offroad avontuur beleven en bent op zoek naar een degelijke gravelbike met een interessant prijskaartje? ‘Join the club’ met enkele tienduizenden andere fietsers. Sinds corona verkopen fietsen als zoete broodjes en zeker betaalbare gravelbikes zijn gegeerd wild op de markt. Fabrikanten die een serieus centje willen verdienen doen er dus goed aan om dit segment niet stiefmoederlijk te behandelen. FELT heeft de boodschap alleszins begrepen en bracht in 2020 de Breed 20 uit. Een allround gravelbike die heel wat vakjes afvinkt. Een solide aluminium frame: check. Een mooie onderdelenmix: check. Een knappe kleurencombo: check. Een bovengemiddeld comfort: check. Een interessant prijskaartje: check. Ziedaar alle ingrediënten voor een fiets waaraan je complexloos plezier kan beleven.

Prijs-kwaliteit

Eén blik op de FELT Breed volstaat om te weten dat het qua prijs-kwaliteit wel snor zit met dit aluminium raspaardje. Een mechanische Sram Force 11-speed groepset vormt het hart van de aandrijving en krijgt met een carbon Praxis Zayante crankstel nog wat extra allure. Het merkeigen Devox levert de 700c-wielen, het stuur, de stuurpen én de carbon zadelpen. Het Prologo Dimension 143 T 4.0 zadel met titanium rails is een excellente keuze en ook de Vittoria Terreno Dry-banden van 38 millimeter breed stonden op zomerse – lees: droge – grindpaden en aardewegen hun mannetje. Combineer die met remschijven van 160 millimeter diameter en je weet dat er ook aan remkracht amper gebrek is.

Het frame van de FELT Breed 20 is gemaakt van SuperLite aluminium en voorzien van meer dan genoeg montagepunten voor bidonhouders, fietstassen en spatborden. Leuk detail: ook de zadelpenklem is tegelijk een montagepunt voor een bagagerek. Het stuur wordt afgewerkt met een velours stuurlint dat heel prettig in de hand ligt. Alles samen klokt deze fiets (zonder pedalen) af op een verdienstelijke 9,27 kilogram in maat 56. Prijskaartje: 2649 euro. Een paar maanden terug kon je er nog eentje voor 2399 euro op de kop tikken, maar ook FELT heeft zijn prijzen moeten optrekken nu transport via zeecontainers zo’n tien keer meer kost dan vroeger.

Superstabiel

Ga je voor het eerst met deze FELT op pad, dan valt meteen zijn stabiliteit op, zowel bij lage als hoge snelheden. De fiets wil zielsgraag rechtdoor en daar zitten de lange wielbasis en vrij luie balhoofdhoek voor iets tussen. Maar het brede stuur heeft een grote hefboom, wat je toelaat om toch makkelijk en precies de bocht in te sturen. Dat geeft meteen een pak zekerheid. De Breed 20 accelereert fijn en is zonder al te veel moeite op snelheid te krijgen. De naar binnen gebogen zitbuis en vrij korte liggende achtervork, werken dat in de hand. Die snelheid er ook in houden, gaat wat lastiger. De 700c Devox-wielen zijn niet echt licht, waardoor ze jou bergop en aan hogere snelheden soms wat lijken af te remmen. Voor wie nog een extraatje in zijn spaarvarken heeft, kan een investering in een stijvere, lichtere wielset wel de moeite waard zijn. Kies dan ook zeker voor velgen met voldoende interne breedte, want het frame van deze FELT Breed biedt ruimte aan banden tot 45 mm breed. Opteer je voor 650b-wielen, dan behoren ook rubbers van 50 mm tot de mogelijkheden.

Ga bikepacken (en smeer je kuiten)

Op vlak van comfort laat de FELT Breed 20 weinig steken vallen. Al had een stel bredere banden of een standaard tubeless montage van de 38 millimeter brede Terreno Dry-banden het plaatje nog iets completer gemaakt. Vooraan absorberen de carbon voorvork en het dikke velours stuurlint heel wat vibraties en onder je kont nemen de carbon zadelpen en het Prologo Dimension-zadel met titanium rails die taak op zich. Ook de mechanische Sram Force-groepset is een fijne keuze. Afschakelen gaat met één tandje tegelijk, opschakelen kan per drie. Een 40-tands crankstel in combinatie met een 11-speed 11-42 cassette is zowat de standaard bij een ‘single setup’ en komt in onze streken echt wel van pas. Trek je bepakt en bezakt de bergen in, dan zal je waarschijnlijk wel snel op de limieten van deze vertanding botsen. Bikepacking behoort trouwens echt wel tot de mogelijkheden van deze stevig gebouwde gravelbike. Met al de bevestigingsnokjes aan het frame en de voorvork is hij daar duidelijk op voorzien. En het brede stuur laat je toe om makkelijk een stuurtas te monteren.

Conclusie

De FELT Breed 20 een instap-gravelbike noemen, zou hem oneer aandoen. De fiets is echt wel het overwegen waard wanneer je op zoek bent naar een stevige, allround inzetbare fiets met een kwalitatieve onderdelenmix. Ook al betaal je er – omwille van de omstandigheden – een stuk meer voor dan een tijdje terug. Het rijgedrag van de fiets ademt zekerheid, maar toch heeft hij nog voldoende speelsheid in zich om niet saai aan te voelen. Een bredere band en standaard tubeless montage had de fiets nog net iets meer offroad capaciteiten gegeven. Anderzijds is hij nu, dankzij de goed rollende Vittoria Terreno Dry-banden, eventueel ook als commuterfiets te gebruiken. Ook de looks mogen er zeker zijn: het donkerrode frame is tijdloos en het velours stuurlint geeft de afwerking een luxueus tintje. Dankzij de vele bevestigingspunten en het stevige frame is de Breed een ideale fiets een bikepackingavontuur.

Meer info over de Breed 20 vind je op de website van FELT.

Wil je de Breed 20 ook eens in actie zien? Dat kan in deze video:

Gerelateerde artikels

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE