Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

100% Getest: DNA-analyse 4Gold

Wetenschap heeft in sportmiddens meer en meer een stevige voet tussen de deur gekregen. En niet alleen op vlak van trainingsleer. In de voedingsleer is DNA-onderzoek al lang geen uitzondering meer. Wij mochten een DNA-analyse uittesten van 4Gold, het merk dat Mathieu Van der Poel mee heeft opgericht.

Je lijf binnenstebuiten keren om er als sporter beter van te worden. Het kan alleen maar voordelen opleveren toch? 4Gold heeft zich gespecialiseerd in nutrigenomica, de wetenschap die de link legt tussen je erfelijk materiaal en je voeding. Of zoals ik het op hun website lees: “De DNA-test biedt je alle essentiële inzichten die je nodig hebt om je weg naar een fitter en gezonder mens te starten.”

Nu moet gezegd dat ik bij aanvang wel wat argwanend tegenover deze DNA-test stond. Voor Grinta! 81 interviewde ik verschillende specialisten uit de voedingsleer en het bleek voorlopig een verhaal van believers en non-believers te zijn. De believers die zeggen dat ze al ver staan in hun onderzoek. De non-believers die de bewijzen te pover vinden om conclusies zomaar voor waar aan te nemen. Ik verwachtte dus niet al te veel van de test maar voelde wel een grote nieuwsgierigheid opborrelen. Een test die 300 euro kost, daar zal toch wel iets interessants uit voortkomen, toch? Of zou het zijn zoals bij de horoscoop in de boekskes waarbij de voorspelling zo vaag is omschreven dat iedereen zich erin terugvindt? Dat bleek allesbehalve het geval.

Speekseltest

Kort na mijn online bestelling, krijg ik thuis de starterskit opgestuurd. In de doos zit een staafje dat ik heel voorzichtig moet openmaken. Het uiteinde van het staafje mag ik onder geen beding met mijn vingers aanraken. Ik moet ermee aan de binnenkant van mijn mond schrapen om voldoende speeksel te verzamelen. Eenmaal veilig verzegeld in bewaarvloeistof, stuur ik de kit terug naar 4Gold. Met de QR-code die bij de kit zit, registreer ik online mijn test.

Het duurt maximaal acht weken eer je de analyse van je DNA-staal krijgt. 4Gold wacht tot er 24 kits binnen zijn, eer het alle inzendingen naar het universitair labo in Rotterdam stuurt om ze tegelijk te laten analyseren. In mijn geval heb ik de analyse al na een kleine vier weken. Een uitgebreid verslag van 34 bladzijden valt in mijn mailbox. Daarin staat een hele opsomming van allerlei genetische varianten die een positieve of negatieve invloed op mijn gezondheid en sportprestaties kunnen hebben. Bij elk nieuw hoofdstuk krijg je een woordje uitleg en een conclusie.

Het moet gezegd dat dit rapport niet heel makkelijk leest. Er is een beschrijving over hoe het rapport te lezen met uitleg van sommige termen. Zonder voorkennis over voedingsleer of de werking van het menselijk lichaam, kunnen sommige termen evenwel toch moeilijk overkomen. Gelukkig kan je als klant via mail nog bijkomende info vragen aan 4Gold. In de toekomst zijn webinars gepland met uitleg over de meest terugkerende topics. Topsporters krijgen bij het rapport een aanvullende one-to-one uiteenzetting.

IJzer

Hier tot in detail beschrijven wat er voor mij uit is gekomen, daar heb jij als lezer weinig aan. Wel kan ik vertellen dat ik behoorlijk geschrokken ben van het rapport. Alle problemen waar ik ooit op ben gebotst, komen in dit rapport naar boven. Nochtans heb ik behalve mijn adres en de speekseltest, 4Gold geen info vooraf gegeven. Geen medische voorkennis dus.

Eerlijk. Het rapport lijkt een blauwdruk van mezelf. Ik sukkel al heel mijn leven met een ijzertekort om maar iets te noemen. Producenten van ijzertabletten zijn rijk geworden door alle dozen die ik al heb gekocht. Niet dat het veel effect heeft. Mijn ijzergehalte stijgt moeizaam. In dit rapport lees ik waarom. Enerzijds maak ik te veel van een bepaald hormoon aan dat de ijzeropname afremt. Anderzijds zit het met mijn transporteiwit ook niet goed en dat eiwit moet er net voor zorgen dat het ijzer op de juiste plaats terecht komt. Conclusie: gedurende een korte periode ijzertabletten innemen met een hoge dosis ijzer heeft geen zin, want het meeste ijzer wordt toch niet opgenomen in mijn lichaam. Het is dus beter om gedurende langere periode een lagere dosis ijzer in te nemen. Ook met zink en de opname van Vitamine B blijkt er een probleem.

Onstekingen

Wat me helemaal van mijn melk brengt, zijn de verschillende hoofdstukken over blessuregevoeligheid. Ineens zie ik gedeeltelijk uitgelegd waarom ik van de ene ontstekingsblessure in de andere sukkel. Fietspositie checken, loopschoenen regelmatig vernieuwen, core stability, rustig heropbouwen na blessure, alle gouden regels volg ik en toch lig ik veel te snel weer in de lappenmand met mijn looptrainingen. Volgens 4Gold zijn daar verschillende oorzaken voor. Enerzijds heb ik vrij stijve pezen en ligamenten. Anderzijds is er een overreactie in mijn lichaam bij inspanningen die inflammatoire reacties uitlokt. Ik ben gejost zoals dat dan heet. Van nature ben ik gevoelig voor ontstekingen aan pezen en ligamenten.

Hercules

Is er dan geen goed nieuws? Tuurlijk wel. Mijn darmen werken goed. Mijn VO2 Max is gedeeltelijk via training nog voor verbetering vatbaar. Ik heb een mix aan trage en snelle spiervezels die me geschikt maakt voor de duursporten die ik beoefen. En ik ben blijkbaar drager van een vrij zeldzaam gen. Het Hercules-gen. Een gen dat ervoor zorgt dat ik zeer snel spieren kweek. Dat was me ook al opgevallen. Eén week bergen beklimmen en mijn broeken spannen rond mijn billen. Twee weken buikspieroefeningen en er verschijnen blokjes. Puur aanleg dus en een godsgeschenk. Dat Hercules-gen is een grote troef voor mensen die krachtsporten uitoefenen. Ik heb een roeping als gewichtheffer gemist. Het is helaas ook duidelijk dat, hoeveel gewicht ik ook kwijtspeel, ik nooit een sprietig klimgeitje zal worden. Dat zit duidelijk niet in mijn genen.

Pin je niet vast op de voorbeelden die ik hier opsom. Jouw eigen DNA-analyse kan totaal andere zaken belichten. Misschien is er bij jou een probleem met je vetverbranding of de afbraak van adrenaline? Of komen er darmproblemen aan het licht. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je slecht reageert op voeding met een hoog proteïnegehalte. Hoe gaat je lichaam om met cafeïne en mag jij het voor het sporten al innemen? Of je lactose-intolerant bent, ook dat wil 4Gold blootleggen. Op andere specifieke voeding gaat het onderzoek niet in omdat het merk niet gelooft dat je die info uit DNA-analyse kan halen. Kortom in meer dan dertig pagina’s krijg je een persoonlijke doorslag van de sterktes en zwaktes in je DNA-code die een invloed kunnen hebben op je gezondheid en sportprestaties.

En wat nu?

Nu ik mijn aandachtspunten ken, weet ik iets beter hoe ermee om te gaan. Wie wil, kan met dit rapport samenwerken met een personal trainer, kinesist of diëtist om bepaalde problemen gericht aan te pakken. Uiteraard staan er in de aanbevelingen ook enkele producten van 4Gold die perfect aansluiten bij mijn foutenlast. De truc werkt. Ik bestel meteen twee potten. Verwacht ik in 2021 betere tijden te rijden? Niet meteen. Mocht ik binnen enkele maanden van een paar terugkerende blessures verlost zijn en een beter bloedonderzoek kunnen voorleggen, zou ik al tevreden zijn. Ik verwacht geen wonderen maar geef het wel een kans.

Ben je benieuwd en wil je ook een stukje van jezelf blootleggen via een DNA-analyse? Bestel dan je testkit op de website van 4Gold.

Gerelateerde artikels